Един свят, опустошен от Covid-19, притежава всички ключови елементи за процъфтяването на измамите - емоционални сътресения, финансов стрес и разкъсване на редовните мрежи за подкрепа. От САЩ до Хонконг и от Великобритания до Австралия защитниците и регулаторите на потребителите предупреждават за тревожен скок в измамите по целия свят, пише Bloomberg.

Заради свързани с Covid-19 измами досега американците са загубили 161 милиона долара, британците - 16,7 милиона лири (21,8 милиона долара), а австралийците - над 5,1 милиона австралийски долара (3,6 милиона долара).

"Хората в момента са по-уязвими от измами от нормалното. Хората под натиск мислят емоционално, а не познавателно", коментира Ейми Нофзигер, директор на мрежата за наблюдение на измамите на AARP - една от най-големите групи за потребителски кампании в САЩ.

Освен измамниците, противокризисни средства в САЩ са финансирали и китайски държавни компании

Освен измамниците, противокризисни средства в САЩ са финансирали и китайски държавни компании

Новината идва на фона на обтягане на отношенията между двете страни

Докладите за всички видове измами се увеличават в световен мащаб, в някои случаи драстично. В Хонг Конг те са нараснали със 111% през първата половина на годината, а в Сингапур - един от най-безопасните градове в света - полицията казва, че скокът на измамите със 140% е основната причина за увеличаване на общата престъпност. Нараснаха и трансграничните случаи.

Правителствените политики, въведени за притъпяване на икономическите последици от коронавирусната криза, се оказват основна цел за престъпниците. А крадците днес могат да използват всичко - независимо дали става въпрос за ускоряване на плащанията на стимулите в САЩ, или извличане на лични данни, които могат да бъдат използвани за достъп до пенсионни банки, сметки и други.

"Толкова пари се изливат от правителствата с пакетите и плащанията за подпомагане в рамките на социалните системи, че очевидно това е много привлекателна цел за престъпниците", посочва Ръсел Смит, главен криминолог в Австралийския институт по криминология. "Оценката на загубите в долари се увеличава през цялото време."

За пример как може да бъде изгодна една измама, авторите на агенцията разглеждат случая с Мохамед Хан. Докато Великобритания се опитваше да балансира на ръба на блокирането в края на март, политиките за смекчаване на икономическия удар на пандемията се умножават - от подкрепа за заплати на работниците до прекъсвания на данъчните плащания. 20-годишният студент по политически науки Хан вижда възможност точно в това. Той започна да изпраща просто текстово съобщение, обещаващо възстановяване на данъци, свързано с уебсайт, почти идентичен с истинския. Така той започва да изисква лични данни от жертвите си.

Изпращането на 1 200 текстови съобщения за два дни му дава 191 комплекта лични данни - 16% успех. Като цяло той успява да спечели 10 020 паунда от 49 акаунта. Специализирано лондонско звено за финансови престъпления прихваща дейността му и през юли Хан бива осъден на 30 седмици затвор.

Бремерхафен: измами за над 6 милиона евро, в които са замесени стотици българи

Бремерхафен: измами за над 6 милиона евро, в които са замесени стотици българи

Години наред в Бремерхафен са били източвани социални помощи - чрез български граждани, представящи фалшиви трудови договори. На социалната каса са били нанесени загуби за над 6 милиона евро

Как да се предпазите

Внимавайте с връзките - ако подозирате източника по какъвто и да е начин, не отваряйте връзки в текстови съобщения или имейли и внимавайте за прикачени файлове. Винаги е по-добре да влизате директно в уебсайтове, вместо да разчитате на имейл връзка.

Бъдете нащрек и имайте критично мислене - винаги обмисляйте възможността, че всеки неканен или нов контакт, от когото купувате стока или услуга например, може да бъде измамник.