В края на ноември манията по Black Friday обхваща целия свят, а потребителите в различните държави тръгват на лов за най-изгодните оферти. Ако едни обаче биха изхарчили едва няколко десетки долара за покупки по време на разпродажбите, то за други средната сума би надхвърлила няколко стотици долара.

Според данните на специализираната платформа Black Fiday Global най-много средства за покупки по време на Black Friday отделят американците. Средната сума в Щатите надхвърля 515 долара, показват изчисленията.

Малко по-малък е средният разход на канадците - 488 долара. В Европа най-големи суми отделят британците. Гражданите на Острова харчат средно 399 долара за покупки по време на разпродажбите. Значително по-ниски са разходите на германците - средно 239 долара.

От друга страна хората в Индия и Турия харчат под 100 долара по време на Black Friday. При първите средната сума е 70 долара, а при вторите - 97 долара.

Снимка 390720

Източник: Black Friday Global

Как обаче изглеждат нещата, ако се сравни ръста на продажбите по време на този период с тези в обикновен петъчен ден?

В Пакистан скокът е впечатляващ - от цели 11 525%. Сред държавите, в които има най-голям ръст на продажбите са още Унгария, Италия и Гърция като там увеличението е от съответно 9750%, 4516% и 2600%.

В България продажбите по време на Black Friday са с 562% по-големи. В това отношение страната ни изпреварва Иран, Швеция и Русия.

Снимка 390719

Източник: Black Friday Global