През последната година Facebook беше замесена в серия скандали, свързани с изтичането на данни на нейни клиенти. Успоредно с това от ръководството на компанията трябваше да защитят идеята си за създаване на собствена криптовалута - Libra.

Въпреки проблемите пред технологичния гигант, неговите акции продължават да се представят добре и остават стабилни през последните години.

От CNBC разглеждат въпроса колко би спечелил човек, който е решил да инвестира в компанията по време на нейното първично публично предлагане (IPO).

Изчисленията показват, че 1000 долара, вложени в акции на Facebook по време на дебюта ѝ на борсата на 18 май 2012 година днес биха били близо 4900 долара.

Снимка 449954

Източник: CNBC

Иначе казано това е около 400% възвръщаемост. За същия период доходността на основния индекс S&P 500 е около 170%. Към момента акциите на Facebook се търгуват за около 184 долара.

През миналата година обаче акциите на технологичния гигант бяха сериозно засегнати от скандала с Cambridge Analytica. В резултат през ноември 2018 година те изгубиха близо 40% от стойността си.