Черна и бяла техника, както и електроника ще бъдат основният избор на българските потребители за коледни подаръци през тази година. Конкретно най-предпочитани остават телевизорите, бялата техника и смартфоните.

Очакванията са най-натовареният ден за пазаруване на подаръци да бъде 23 декември, а за тези потребители, които ще търсят финансиране за покриване на разходите по тези покупки, похарчените суми ще са по-високи от тези през изминалата година.

Това прогнозират в свое проучване от "УниКредит Консюмър Файненсинг". Според тях 23 декември ще бъде вторият по сила ден за пазаруване през тази година след Черния петък в края на ноември.

Също така експертите посочват, че българите ще заложат на физическите магазини при избора на коледни подаръци.

"Експертите очакват средната финансирана сума да бъде по-висока от миналата година с около 5% или приблизително 780 лв., тъй като тенденцията през цялата година е такава - по-висока финансирана сума", се посочва в анализа.

"Очакванията са на втория по сила ден за пазаруване тази година клиентите да се насочат към финансиране за покупка на телевизори, бяла техника и смартфони, които са сред най-предпочитаните коледни подаръци", се допълва в него.

По отношение на Черния петък предпочитанията на потребителите са били същите, като покупките са били основно на техника.

"И тази година черната техника и по-специално телевизорите бяха най-желаната покупка. Те представляват 1/3 от общите продажби за този ден, а смартфоните минаха на трето място, след компютърната техника. Общият дял на тези три продукта от всички продажби на Черния петък е над 60%", обясняват експертите.

"От направената от дружеството статистическа извадка се вижда, че средният размер на кредита е спаднал с 6%, като миналата година той е бил 810 лв., а тази година е 760 лв. Това се дължи на факта, че онлайн продукцията е с по-голяма тежест, а покупките са с по-ниска стойност от тези направени във физическите магазини", се казва още в документа.