Аукционната къща Bonhams очаква, че 60-годишно скоч уиски ще се продаде на цена от $924 077 на търг следващия месец в Единбург, пише Fortune.

Бутилката е с етикет, проектиран от известния художник, сър Питър Блейк, който стои и зад обложката на албума на Бийтълс "Sgt. Pepper"s Lonely Hearts Club Band". Тя е една от 12-е бутилки, носещи тази творба върху себе си.

Две бутилки шотландско уиски бяха продадени за по над $1 милион

Две бутилки шотландско уиски бяха продадени за по над $1 милион

Отлежалите уискита вече струват много повече дори от луксозните вина

Съдържанието ѝ е не по-малко важно. Бутилирано през 1986 година, уискито е 60-годишно Macallan, произведено през 1926 година и купено от колекционер. През май, миналата година още една от лимитираната серия бутилки се е продала на търг на Bonhams в Хонг Конг за $991 947, поставяйки рекорд за най-голяма сума платена за уиски.

Рекордът беше задминат само няколко месеца по-късно, когато аукционната къща Christie's продаде бутилка уиски за $1,53 милиона през ноември 2018 година. Подобно на рисуваната бутилка на Питър Блейк, и тогава уискито е било 60-годшно Macallan, отлежаващо от 1926 година.

Българин даде 65 000 лева за бутилка уиски

Българин даде 65 000 лева за бутилка уиски

50-годишен The Macallan бе продаден на търг

Интересът към уискито под формата на инвестиции нарасна през последните години. Аукционната къща Bonhams провежда 4 търга годишно само за продажба на популярната напитка. През 2018 г. 100 000 броя бутилки от алкохола се продават на единия търг, като общата стойност е $52,7 милиона.

Предимството, което привлича инвеститорите, е че уискито е по-малко негативно променливо от фондовия пазар.