Гласоподавателите в Берлин подкрепиха на референдум с незадължаващ резултат насилственото изкупуване на жилища, собственост на големи компании в германската столица. Той бе проведен заедно с националните избори и насред растящ гняв в обществото зради ръста на цените на наемите, предава Bloomberg.

Предложението, което получава 56 процента подкрепа, може да доведе до прехвърлянето на 226 хил. апартамента в ръцете на местните власти. Те включват тези на Deutsche Wohnen SE, която притежава над 100 хил. жилища в града, както и на Vonovia SE.

Резултатите от вота отразяват недоволството от неравенството при жилищата, което се забелязва навсякъде по света и което носи все повече главоболия за властите.

В Берлин, където над 84 процента от жителите живеят под наем, то подчертава и разделението между хората, които губят почва под краката си заради все по-скъпите наеми, и тези, които искат да запазят града като хъб, който привлича компании, капитал и инвестиции в жилища. Не е ясно дали следващите местни власти ще изпълнят волята на берлинчани. Ако го направят, със сигурност ще последват дълги съдебни битки и милиарди евро разходи.

Берлин купува жилища за €2,46 милиарда, за да се бори с нарастващите наеми

Берлин купува жилища за €2,46 милиарда, за да се бори с нарастващите наеми

Сделката е с гигантите Venovia и Deutsche Wohen

Предложението се отнася за компаниите, които притежават по над 3 хил. жилища, отдавани под наем. Deutsche Wohnen заяви, че не очаква национализацията да стане факт - както и че ако се случи, този ход би противоречал на Конституцията.

Акциите на Vonovia се изкачиха с 4,2 процента във Франкфурт, а тези на Deutsche Wohnen не бележат особена промяна, но се намират в зелена територия.

Вотът съвпадна и с общински избори в Берлин, в които Социалдемократите изпревариха Зелените - което означава, че ще имат възможността да посочат следващия кмет. Франциска Гифай, кандидат на партията, заяви, че резултатът трябва да бъде уважен, но национализацията няма да създаде нови апартаменти, нито ще реши като цяло проблема.

Все по-скъпи наеми

От падането на Берлинската стена преди повече от 30 години, някога разделената столица се превърна в цъфтящ метрополис, привличащ компании и високоплатени работни места. Наемите се изкачиха през годините и Берлин изчислява, че се нуждае от 20 хил. нови жилища всяка година, за да се справи с търсенето.

Подкрепящите национализацията твърдят, че правителството има възможността да ограничи поскъпващите наеми. Но разходите за подобен ход биха били огромни: между €29 млрд. и €39 млрд.

Жилищата в София започнаха да поевтиняват

Жилищата в София започнаха да поевтиняват

Спад в цените на новопостроените жилища има и в Пловдив и Бургас