Цените на жилищните имоти в София отбелязаха първия си спад от началото на пандемията, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на 2021 г., публикувани днес.

През период от началото на април до края на юни средните цени на жилищата в София са намалели с 1,5 процента. По-голям е спадът при новопостроените жилища - 2,3 процента спрямо предходните три месеца. При съществуващите спадът е 0,9 процента. За тримесечието в столицата има вписани около 10 хил. сделки, по данни на Агенцията по вписванията.

От началото на пандемията ръстът все пак е двуцифрен - общо 11,9 процента спрямо второто тримесечие на 2020 г. - въпреки значителния спад на наемите. Сред сочените от наблюдателите причини за поскъпването са ниските лихви, несигурността в началото на пандемията и търсенето на по-големи жилища, наложено от тенденцията за работа от дома.

Прекратяване на ръста на цените на новопостроените жилища се отчита и в други големи градове. В Бургас той е отбелязан спад от 2,2 процента, а в Пловдив - 0,5 процента. Поевтиняване от 1,3 процента от НСИ отчитат и в Стара Загора. Благодарение на силният ръст на съществуващите обаче се отчита общо повишение.

На национално ниво е отчетено поскъпване от 9,1 процента спрямо второто тримесечие на 2020 г.

Данните идват на фона на решението на Българската народна банка за охлаждане на кредитирането в страната. Основната причина за промените е бумът на ипотечните заеми, който засилва опасенията за имотен балон, се разбира от мотивите. Управителният съвет на централната банка е решил да увеличи нивото на т.нар. антицикличен капиталов буфер към кредитните рискови експозиции на банките от 0,5% на 1%.

Наблюденията на Българската народна банка са, че кpeдитнaтa aĸтивнocт е прекомерна, като притесненията са най-вече за жилищнитe ĸpeдити. "Haблюдaвaнитe тeмпoвe нa ĸpeдитeн pacтeж cъздaвaт пpeдпocтaвĸи зa yвeличeниe нa зaдлъжнялocттa и зa нaтpyпвaнe нa риcĸoвe, ĸoитo мoгaт дa ce пpoявят в нapacтвaнe нa oбeмa нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити пpи eвeнтyaлeн cпaд нa иĸoнoмиката", посочва в мотивите си централната банка.

По последни данни за първите седем месеца на годината ръстът на новоотпуснатите кредити у нас е над 7% спрямо 2020-а, като за жилищните ипотеки увеличението е с над 15 на сто.

Увеличаване на ипотечното кредитиране при все по-намаляващи лихви е съпроводено от опасения от пореден имотен балон след финансовата криза през 2008-2009-а година.