Мощна протестна вълна разтърси шивашката индустрия на Бангледеш. Работници, които изпълняват поръчки за световни марки като H&M, Zara и Levi"s, излязоха по улиците, за да поискат по-справедливи възнаграждения. Стигна се до затваряне на заводи, сблъсъци с полицията, палежи, убити и ранени, съобщава CNN.

Производството на дрехи доминира индустрията на страната и освен това носи 84% от приходите ѝ от износ. Западните гиганти нямат заводи в Бангладеш - те подписват договори с местни компании за работа "на ишлеме".

Екстремното време в Азия струва милиарди на шивашката индустрия

Екстремното време в Азия струва милиарди на шивашката индустрия

Милиони хора може да се окажат без работа през следващите години

Наетите във фабриките обаче не могат да си позволят да си купят това, което произвеждат - традиционно индустрията наема най-бедните и уязвими хора и им плаща минимални заплати. В Бангладеш те се актуализират един път на 5 години. В момента за месец на пълно работно време се полага еквивалента на 174 лева.

От 1 декември трябва да влезе в сила увеличение до еквивалента на 207 лева, но според профсъюзите то не отговаря на ръста на инфлацията, който е най-големият от 12 години насам. Затова и искането им е за възнаграждения, отговарящи на 380 лв.

Снимка 641469

Източник: EPA/БГНЕС

След избухването на протестите редица фабрики преустановиха работа. Това създава риск за големите брандове в навечерието на празниците.

Компании като H&M, Levi"s и Puma излязоха с позиция до премиера на Бангладеш с призив за мирни преговори и по-адекватна минимална заплата. Американската асоциация на производителите на дрехи и обувки се обяви за ежегодно актуализиране на възнагражденията.