Екстремните жеги и наводнения могат да лишат производителите на дрехи от 65 млрд. долара приходи от износ в периода до 2030 г. - и то когато става въпрос за само 4 конкретни държави в Азия: Бангладеш, Камбоджа, Пакистан и Виетнам. Това показва съвместно проучване на Schroders и Университета "Корнъл", цитирано от "Ройтерс".

Контекст: Държавите не са случайно избрани. В Бангладеш, Камбоджа, Пакистан и Виетнам се произвеждат 18% от всички дрехи и обувки по света. Правят ги 10,6 млн. души.

Това обаче са и едни от най-застрашените от климатичните промени държави в света.

Продажбите на двама от водещите търговци на дрехи в света се върнаха на нивата от преди пандемията

Продажбите на двама от водещите търговци на дрехи в света се върнаха на нивата от преди пандемията

Въпреки предизвикателствата във веригата за доставки

Детайли: Авторите на изследването са анализирали веригата на доставки на 6 глобални играчи от шивашката промишленост. Всички те се оказват сериозно уязвими от климатични проблеми в четирите държави, като една от компаниите даже би се лишила от 5% от годишната си печалба.

Според събраните данни повишаването на температурите ще намалява все повече производителността, а наводненията ще затворят нови и нови фабрики и така приходите на компаниите ще се свият с около 22%. 950 000 души са в риск да останат без работа.

Ако не се направи нищо, пропуснатите приходи от износ през 2050 г. ще са вече 68,6%, а заетите в сектора ще са с 8,64 млн. по-малко.

Страните, изложени на най-голям риск от наводнения

Страните, изложени на най-голям риск от наводнения

Според данните 1,81 милиарда души са пряко изложени на наводнения

Защо: Изпълнителният директор на Глобалния институт по проблемите на труда в "Корнъл" Джейсън Джъд коментира пред агенцията, че никой от представителите на бизнеса, с които са говорили, въобще не си е давал сметка за проблемите, които жегите и наводненията създават за индустрията.

"Климатичните мерки са свързани с намаляване на емисиите и рециклиране и нищо или почти нищо по отношение на високите температури и наводненията", коментира той.

Още нещо: Не само бизнесите не се замислят достатъчно за рисковете, свързани с климата. Не го правят и инвеститорите. "Има толкова малко данни за това - някои производители на дрехи даже крият къде се намират фабриките на доставчиците им", коментира ръководителят на изследванията в областта на устойчивите инвестиции в Schroders Ангъс Бауър.