Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън номинира досегашния председател на Федералния резерв Джером Пауъл за втори мандат начело на централната банка, съобщиха от Белия дом, цитирани от The Wall Street Journal. Държавният глава избира последователността в американската икономическа политика въпреки недоволството на някои демократи, които настояват за нов гуверньор с по-строги позиции относно банковите регулации и климатичните промени.

Байдън ще номинира и Лаел Брейнард за вицепредседател на борда на гуверньорите. Имаше колебания дали именно тя няма да е посочена за следващ управител на централната банка.

Решението на държавния глава слага край на месеци на залози на финансовите пазари и политическите кръгове във Вашингтон за един от най-важните постове. Очаква се Пауъл да получи подкрепата и на двете партии в Сената, тъй като от общо 84 души, които гласуваха за него преди четири години, 68 все още са на местата си.

Пауъл ще трябва да продължи работата си в посока възстановяване на американската икономика от Covid-19, а голямото предизвикателство пред него ще е намирането на вярната посока между растежа и успокояването на инфлацията.