Световните финансови лидери може би вече няма да отхвърлят изрично протекционизма или конкурентните валутни обезценки, ангажирайки се единствено с "отворена и справедлива международна система за търговия".

Това отбелязва агeнция Reuters, позовавайки се на проекта за комюнике за предстоящата в края на следващата седмица среща на Г-20 в германския град Баден-Баден.

Финансовите министри и ръководителите на централни банки от групата на 20-те най-големи развити и развиващи се икономики ще обсъдят състоянието и перспективите пред световната икономика. Това ще бъде първата такава среща на Г-20 с участието на представители от новата американска администрация. Известно е, че президентът Доналд Тръмп, който изповядва протекционистка политика в областта на търговията.

Проектът, цитиран от Reuters, датиращ от 1-ви март, отменя важната фраза, приета от финансовите министри на Г-20 през миналата година, за съпротива на всички възможни форми на протекционизъм. Трябва да се има предвид, че предупреждение срещу опасността от протекционизъм се съдържа в официалните изявления след всяка среща на Г-20 в продължение на повече от десетилетие, пише bnr.bg.

"Липсата на каквото и да е коментиране на протекционизма в проекто-комюникето е доста странно. Това може би беше минимумът, около който досега беше постигано споразумение от всичк"и, заяви пред агенцията неназован официален представител, близък до подготовката на предстоящата през следващата седмица среща.

В проекта на официалното съвместно комюнике след срещата не присъстват и други съществени фрази, които бяха използвани в предишни изявления, а именно, че страните от Г-20 трябва да се въздържат от конкурентни девалвации на техните валути и не трябва да водят политики, насочени към нивата на валутна обмяна с оглед на по-добра конкуренция.

Вместо това, в него се посочва: "Ние ще поддържаме открита и справедлива международна система за търговия и потвърждаваме нашите предишни ангажименти по отношение на обменния курс."

Комюникетата на Г-20 през миналата година започваха с важната фраза, която е част от езика на Г-7 в продължение на години, че прекомерната нестабилност и безредните движения на валутните курсове могат да имат неблагоприятни последици за икономическата и финансова стабилност, като ние ще обсъждаме отблизо въпросите за валутните пазари. Тези изречения обаче вече липсват в настоящия проект за съвместно изявление, отбелязва Reuters.

Ясно е, че страните от Г-20 ще изпитат сериозни проблеми, за да намерят начин да се придържат към предишните си политически изявления по тези важни въпроси с оглед на враждебността, показана от новото американско правителство, заяви пред агенцията Есвар Прасад - бивш шеф на китайския департамент на МВФ и настоящ професор по икономика в Университета "Корнел".