Първите три дни от болничния да не са платени от никого, предлага Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). В момента те се плащат от работодателя, а след третия ден разходите поема Националния осигурителен институт (НОИ). Идеята бе посрещната отрицателно от синдикалистите и министъра на социалната политика.

По думите на Васил Велев, председател на АИКБ, всяка година "се крадат" 50 милиона лева годишно от работодателите заради злоупотреби с болничните. Изчисленията му, цитирани от News.bg, гласят, че за НОИ щетите са 150 милиона лева.

Велев посочи една честа практика, която ощетява бизнеса: "Ако четвъртък се пада национален празник, то в петък болничните листове нарастват с 30%".

Според статистиката между 2012 и 2018 г. броят на болничните листове се е удвоил. Само за 2018 г. за първите три дни болнични работодателите са платили още 160 млн. лв, ръст от 14 процента спрямо предходната година.

Идеята на бизнеса е реалност в 16 страни от Европейския съюз. Така наречените дни на изчакване варират между един в Латвия и седем във Великобритания.

Министърът на труда и социалната политика Бисе Бетков определи предложението на АИКБ като "непропорционално, социално неприемливо и прекомерно спрямо съществуващия проблем". И посочи, че решение трябва да се намери в процедурата по издаване на болничния лист между лекар и пациент.

Петков посочи още, че разходите за болнични се увеличават заради по-високото заплащане.

С коментар се включи и д-р Хасан Адемов, председател на ресорната комисия в Народното събрание, който заяви, че депутатите вече са разглеждали предложението и са го отхвърлили.

От АИКБ заявиха, че то ще бъде внесено и на т.нар. "тристранка".