Достъпът на Великобритания до публични проекти за 1.7 трлн. долара след Brexit зависи от добрата воля на европейските й съседи. Но една малка държава може да саботира интересите на Лондон, тъй като таи гняв към британците.

Молдова - малката страна, сгушена между Румъния и Украйна - се присъединява към няколкото държави, блокиращи повторното влизане на Обединеното кралство в Споразумението за обществените поръчки на Световната търговска организация. Тази спогодба улеснява участието в обществени поръчки, включително на американския пазар от 837 млрд. долара, пише Bloomberg.

Икономическият съветник на Молдова пред СТО Корина Кожокару и нейният екип получиха отказ да влязат в Обединеното кралство миналата година, когато искаха да обсъдят бъдещите си отношения с Великобритания след напускането на ЕС.

А Кожокару има добра памет. "Не можах да получа виза и дипломатически паспорт, за да отида в Лондон и да преговарям за държавните поръчки. Никой не ни обърна внимание в продължение на 6-7 месеца", разказва тя пред Bloomberg.

По-късно Кожокару уточни, че пътуването до Лондон няма отношение към молдовската позиция за обществените поръчки.

Европейците на Острова няма да са привилегировани след Brexit

Европейците на Острова няма да са привилегировани след Brexit

Единствено висококвалифицираните кадри може да бъдат облагодетелствани

Дипломатическа обида

Поддръжниците на Brexit се стремят да спечелят Великобритания с тяхната авантюристична визия за бъдеще като световна търговска нация, сключваща нови сделки на пазари, които преди това бяха затворени заради членството им в 28-членния блок. Но реално може да се окаже, че британците ще бъдат изнудвани от всяка страна като Молдова, понесла лични оскърбления от тях.

За Кожокару дипломатическата обида е емблематична за един по-широк въпрос: ако нейната делегация не е успяла да получи визи навреме, как молдовските доставчици, желаещи да кандидатстват за проекти в Обединеното кралство, да се конкурират с компании от държави, които по-бързо и лесно получават достъп до Острова?

Към Молдова се присъединиха САЩ, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Украйна и Израел, като изразиха загриженост, че заявлението на Великобритания не е преминало през събрание и общо обсъждане, според източници на Bloomberg, запознати с процедурата по присъединяване. Резервите на САЩ са продиктувани от неуспеха на Великобритания да предостави поисканата информация и актуализации.

Целта на споразумението е да отвори пазарите на държавни поръчки за чуждестранна конкуренция и да помогне за повишаване на прозрачността на процеса. Британски служители твърдят, че Великобритания е специален случай и трябва да получи ускорено одобрение, защото вече е член (макар че никога не е ратифицирала споразумението самостоятелно), и може просто да повтори сегашните си ангажименти, произтичащи от статута си на членство в ЕС.

Липсата на европейски работници мъчи все повече компаниите във Великобритания

Европейските работници си тръгват от Острова. И това е все по-голям проблем за британските фирми

Икономиката се задъхва, а властите все по-трудно допускат чужденци

Търговски отстъпки

Макар всички членове на споразумението да искат да запазят достъпа до пазара на обществени поръчки на Острова от 67 млрд. паунда (88 млрд. долара), те все още са склонни да се възползват от възможността да изстискат някои отстъпки. Някои членове се стремят да получат разширен достъп до проекти като британските високоскоростни железопътни линии, разширяването на летище "Хийтроу" и правителствените ИТ мрежи.

И тъй като по-голямата част от споразуменията на СТО се сключват чрез консенсус, което се отнася и за това за обществените поръчки, всяка държава има значителна власт. Членовете на споразумението за обществените поръчки ще разгледат временно споразумение за кандидатурата на Лондон на следващото заседание на правителствената комисия по обществени поръчки на СТО на 27 ноември.

САЩ, Нова Зеландия и други членове на СТО вече оказаха натиск върху Великобритания да гарантира, че Brexit не възпрепятства възможността на техните компании да продават повече продукти като агнешко, говеждо и пилешко месо на британския пазар. Вашингтон и Уелингтън вече стартираха процедурни действия, които предвещават преговори за сключване на споразумения за свободна търговия.

Обединеното кралство ще трябва да изглади затрудненията си с другите страни в споразумението съвсем скоро, тъй като трябва да напусне ЕС на 29 март. Но докато преговорите за Brexit достигат кресчендо, става ясно, че всяка подробност, макар и малка, може да обърка плановете на Великобритания да напусне ЕС с възможно най-малки последствия.

В сряда, след като британската кандидатура за присъединяване към споразумението за обществените поръчки влезе в застой, "министърът на имиграцията на Великобритания се свърза с нашия посланик в Лондон", посочи Кожокару. "Надявам се, че ще успеят да постигнат компромис".