Средната работна заплата на учителите в Русия за периода януари - септември 2019 г. възлиза на 40 хиляди и 377 рубли (1 121 лева при курс на БНБ 36,012 рубли за 1 лев, бел. ред.). Това показват данните на Росстат, публикувани на сайта на федералната статистическа служба.

Според ведомството петте руски региона с най-висока средна заплата за учители включват: Чукотския автономен регион (99 хиляди 42 рубли), Ямало-Ненецкия автономен окръг (97 хиляди 530 рубли), Москва (97 хиляди 282 рубли) , Област Сахалин (86 хил. 760 рубли) и Ненецкия автономен окръг (79 хил. 831 рубли).

Регионите с най-ниска средна учителска заплата включват: Северна Осетия-Алания (21 хиляди 999 рубли), Кабардино-Балкария (22 хиляди 139 рубли), Карачай-Черкесия (22 хиляди 203 рубли), Ингушетия (22 хиляди 291 рубли) и Дагестан (23 хиляди 46 рубли).

Какви са заплатите в Русия по професии и региони

Какви са заплатите в Русия по професии и региони

Заплатите на финансистите за два пъти по-големи от средните

Според Федералната служба за държавна статистика средната заплата на учителите в Русия от януари до септември 2018 г. е била 37 хиляди 697 рубли. Като цяло през миналата година средната заплата на учителите в страната възлиза на 38 хиляди 419 рубли (1 067 лева, бел. ред.).

Каква заплата взема Владимир Путин?

Каква заплата взема Владимир Путин?

Как е нараснало възнаграждението на руския президент откакто е на този пост

Както обяснява пред РИА Новости, ръководителят на лаборатория "Плеханов" Елена Егорова, големите разлики се дължат на разликата в минималната работна заплата във всеки регион, въз основа на която се определя заплатата на учителите.

"Винаги е имало голяма разлика между средната работна заплата в Русия сред регионите. Въпросът не е в надбавките, а в някои особености на формирането на заплатите - учителите получават заплати от бюджета, и тя се установява от минималната работна заплата, която варира в регионите поради надбавки и коефициенти ", посочва Ягорова.

Какви пенсии получават в Русия?

Какви пенсии получават в Русия?

Най-високите са на Север, най-ниските в Кавказ

Освен това, според нея, най-същественият момент в нивото на заплатите на учителите е указът на президента на Руската федерация, според който то не трябва да бъде по-нисък от средното за региона. "И тъй като разликата в средните заплати по региони е много значима като цяло, заплатите на учителите ще бъдат силно диференцирани", каза специалистът.

Заплатата, която би направила руснаците щастливи

Заплатата, която би направила руснаците щастливи

Средният руснак мечтае да получава 161 хиляди рубли - 4 472 лева

Егорова смята, че не си струва и да се сравняват централните и северните райони на Русия, тъй като не всички учители искат да се преместят за "дългите рубли". "В крайна сметка не всеки ще може да издържи на климатичните условия на Далечния север, да се откаже от комфортен живот, да изпита липса на зеленчуци, плодове и т.н.", каза Егорова и добави, че животът в Далечния Север е много по-скъп.

Тя добавя, че най-вероятно дисбалансът на заплатите на учителите по региони ще продължи, тъй като субсидираните региони рядко стават донорски.

Референтен курс на Руската централна банка за 6 ноември: 63,69 рубли за 1 долар 70,63 рубли за 1 евро.

Къде в Русия заплатите са най-големи и къде най-малки?

Къде в Русия заплатите са най-големи и къде най-малки?

Най-много получават в северните райони, в Москва и във въздушния транспорт