Акциите на компаниите от еврозоната може да загубят 35 на сто от стойността си, а общата валута - 10 процента. Това е много вероятно в случай на победа на Марин Льо Пен на президентските избори във Франция, обявиха във вторник анализаторите на швейцарската банка UBS във вторник.

По тяхно мнение, изборите, които ще се проведат в два тура на 23 април и 7 май са основен политически риск за еврозоната през тази година. Кандидатът на дясната популистка формация "Народен фронт", чиято победа все пак се счита малко вероятна въпреки предимството на Льо Пен на първия тур е открито антиевропейски настроен.

Льо Пен изгради предизборната си кампания върху обещания да изведе Франция от еврозоната и да се откаже от еврото, а също да направи референдум за членството на страната в ЕС.

Други анализатори също алармираха за рисковете, свързани с вероятността от победата на Ле Пен, но UBS едни от първите привеждат конкрпетни числа.

Експертите на банката прогнозират дава възможни сценария.

Първият се характеризира с голяма волатилност. Фондовите пазари на еврозоната могат да загубят до 35 процентов, а еврото да поевтинее до 10 процента. В същото време високодохните европейски облигации падат с 17 процента.

Доходността на държавните облигации на САЩ може да спадне със 100 базисни пункта, а фондовият индекс S&P 500 - да загуби около 10 процентов.

Акциите и валутите на развиващите се пазари ще загубят 30 и 15 процента съответно.

И в случай на втория сценарии, при който влиянието и последствията от победата на Марин Льо Пен не се разпростре извън пределите на Европа. Тогава загубите за развиващите се пазари ще бъдат двойно по.малки, като спадът на акциите и валутите на тези страни ще бъде съответно 17 и 8 на сто.

А какво ще стане при най-вероятния обратен вариант - загуба на Марин Льо Пен? В такъв случай анализаторите на UBS предвиждат активите в еврозонта на демонстрират съществен ръст, а еврото да подскочи мигновено с около 2 процента.