Китай няма намерение да се откаже от статута си на развиваща се страна - от "специалния и диференциран режим", с който се ползва в Световната търговска организация (СТО), пише South China Morning Post. 

Независимо, че Китай вече се утвърди като втората най-голяма икономика в света и най-големият глобален износител, той иска да запази статута си на "развиваща се страна". Това позволява Пекин да предоставя субсидии в селското стопанство и други сектори, да поставя при международната търговия по-високи бариери за влизането на местния пазар, отколкото тези в развитите държави.

САЩ отдавна се оплаква, твърде много членове на Световната търговска организация - около две трети, се определят като развиващи се страни и се ползват от преимуществата на този статут.

Официалният представител на Министерството на търговията на Китай, Гао Фенг, заяви на пресконференция миналата седмица, че Китай ще поддържа тази своя позиция. Независимо от това, че Бразилия се е съгласила да се откаже от този статут в замяна на подкрепа от САЩ за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Позицията на Китай по отношение реформите в Световната търговска организация е много ясна. Китай е най-голямата развиваща се страна в света", подчерта Гао.

Той допълва, че Пекин няма да се отклонява от своите международни задължения и е готов да поеме задължения в СТО, съвместими с нивото на икономическото развитие е възможностите на страната. В същото време Китай ще работи с другите развиващи се страни - членове на СТО, за да защитаваме решително нашите основни права, посочва Гао.

Световната търговия е пред най-страшната криза от годините след Втората световна война

Световната търговия е пред най-страшната криза от годините след Втората световна война

Вълната от протекционизъм оказва тежък натиск върху свободната търговия, казва ръководителят на СТО

Китай, Индия, Южна Африка и Венецуела излязоха против предложението на САЩ за реформа на "специалния и диференциран режим", съществуващ в организацията. Четирите държави вече представиха в СТО документ, в който се казва, че самостоятелната квалификация на членовете на организацията като развиващи се страни е отдавнашна практика и служи по най- добър начин на целите на Световната търговска организация.