През миналата седмица китайското правителство е привикало представителни на големи технологични компании, включително такива като Microsoft, Dell и Samsung, за да ги предупреди, че ще бъдат изправени пред "тежки последствия", ако спазят закона и се съобразят със забраната да работят с Huawei, издадена от президента на САЩ Доналд Тръмп, пише The New York Times. Информацията бе потвърдена и от Reuters.

Срещите са проведени вторник и сряда и идват малко след съобщението, че Пекин готви списък на "ненадеждните компании" - ход, на който се гледа като на ответен удар срещу забраната.

Детайли за срещите вестникът научава от двама души, участвали в тях. В Пекин са били извикани и представители на британския производител на чипове ARM, както и на южнокорейската SK Hynix. Официално компаниите не споделят подробности от разговорите, водени с китайската Национална комисия за развитие и реформи. На тях са присъствали и представители на китайските Министерство на търговията и Министерство на индустрията и информационните технологии.

Най-общо, предупрежденията изглеждат като опит за предотвратяване на срива на сложните вериги за доставки, които свързват икономиката на Китай с останалата част от света. Заради увеличеното напрежение между Вашингтон и Пекин, редица компании вече търсят начин да преместят производството извън Китай, за да намалят дългосрочния риск.

Samsung ще спечели най-много от американските санкции срещу Huawei

Samsung ще спечели най-много от американските санкции срещу Huawei

Най-важният ефект ще бъде в изгубването на доверието, ако Huawei не може да гарантира стабилни доставки

По време на срещите, Пекин изрично е предупредил компаниите, че всяко преместване на производство, за което страната сама прецени, че не е свързано със стандартната диверсификация, може да доведе до наказания.

Представителите на властта са имали и различни послания към компаниите, в зависимост дали те са американски или не. Тези от САЩ са получили предупреждение, че ако следват забраната, издадена от Тръмп, може да се изправят пред трайни последствия. И им е било препоръчано да лобират срещу ходовете на правителството си.

Китай не за първи път използва американските технологични гиганти като инструмент за преговори. През 2015 г. при посещението си в САЩ президентът Си Дзинпин избра първо да спре в Сиатъл преди да пристигне във Вашингтон. Тогава той се срещна с редица високопоставени мениджъри, за да подчертае икономическите връзки.

Малко вероятно е обаче американските компании да се подадат на натиск от Пекин, тъй като това означавало да не спазят закона в собствената си страна.За компаниите извън САЩ няма да има последствия, стига да продължат нормалната си работа с китайските им колеги, са заявили още представителите на властта.

Всички компании, които спряха да работят с Huawei

Всички компании, които спряха да работят с Huawei

Броят им вероятно ще продължи да расте