Сингапур, Индонезия и Филипините, ключови дипломатически и икономически партньори на Делхи, призоваха Индия да възобнови износа на ориз след решението на властите да спрат доставките му зад граница, съобщава Livemint.

Индия е най-големият износител на ориз в света, като представлява около 40% от световната търговия с тази зърнена култура. В края на юли индийското правителство забрани износа на бял ориз, с изключение на басмати, за да увеличи предлагането на вътрешния пазар и да запази цените на дребно под контрол. Белият ориз представлява 25% от общия ориз, изнасян от Индия.

Как забраната на Индия за износ на ориз "рикошира" по света и у нас?

Как забраната на Индия за износ на ориз "рикошира" по света и у нас?

Ефектът "Ел Ниньо"

Както отбелязва изданието, цитирано от агенция Прайм , Сингапур поиска от Индия около 110 хиляди тона ориз. Сингапурската агенция по храните по-рано обяви, че води преговори с Индия за възобновяване на износа на ориз.

"Сингапурската агенция по храните работи в тясно сътрудничество с вносителите, за да увеличи вноса на различни сортове ориз от различни източници. Сингапур също е в тесен контакт с индийското правителство, за да постигне премахване на забраната върху износа ", се казва в прессъобщение на агенцията.

След забраната за износ на ориз от Индия, ще бъде ли ограничен и износа на захарта?

След забраната за износ на ориз от Индия, ще бъде ли ограничен и износа на захарта?

Междувременно светът става все по-зависим от износа на захар от южноазиатската страна

Индонезия също обяви планове за внос на 1 милион тона ориз от Индия през юни поради възможни прекъсвания на доставките, причинени от метеорологичните условия.

На свой ред Световната продоволствена програма на ООН поиска 200 000 тона ориз от Индия за своите хуманитарни операции на фона на това, което нарече "катастрофално ниво" на глобална хранителна несигурност поради пандемията от COVID-19 и конфликта в Украйна.