Войната, която Израел води срещу "Хамас", вече официално се води и на втори фронт - на хиляди километри разстояние и то в открито море. Мястото е ключовият проток Баб ел-Мандеб, от едната страна са подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, а от другата - всеки кораб, за който екстремистите сметнат, че е свързан под някаква форма с Израел.

Три плавателни съда с българи на борда също пострадаха само през последните седмици.

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Очаква се и забавяне на растежа на БВП на страната

Идеално място за атака

Хусите заявиха пълната си подкрепа за палестинците и "Хамас" и обявиха, че мишена за тях ще бъде всеки кораб с израелска собственост или с крайна точка в еврейската държава. От помощ им е фактът, че Баб ал-Мандеб е само 29-километров в най-тясната си точка.

По това трасе минават близо 10% от превозвания по море петрол, като на годишна база през протока преминават стоки за около 1 трлн. долара, отбелязва АП.

Така през миналия месец след десант от хеликоптер беше превзет и отвлечен корабът с български капитан Galaxy Leader. Дни след това само намеса на американски военен кораб спаси от същата участ танкера Central Park с наши сънародници на борда.

Търсенето на международни полети е спадало заради войната между Израел и Хамас

Търсенето на международни полети е спадало заради войната между Израел и Хамас

Самолетните резервации от Северна и Южна Америка са спаднали с 10%

На 14 декември неизвестни все още нападатели взеха на абордаж българския кораб под малтийски флаг "Руен", с който към момента на писането на тази статия не е установена връзка. Известно е само, че в близост до него е имало ирански риболовен кораб с изключени транспондери.

Ракети по цивилни кораби

Освен абордаж, хусите прибягват и до обстрел на преминаващите товарни кораби. В района на протока в понеделник плаващ под норвежки флаг танкер беше поразен от ракета. В сряда други две бяха изстреляни по друг нефтовоз, пълен с керосин.

Балистична ракета падна в четвъртък близо до контейнеровоз, а в петък плаващ под либерийски флаг кораб на Hapag-Lloyd беше ударен от ракета или дрон, в резултат на което на борда избухна пожар.

Новите кораби: Срив при контейнеровозите, бум при танкерите

Новите кораби: Срив при контейнеровозите, бум при танкерите

Китайските корабостроителници са лидери, следвани от Южна Корея и Япония

За щастие, до момента тези атаки се разминават без пострадали моряци.

Може да стане по-зле

В Йемен от години централна власт в пълния смисъл на думата няма. За надмощие се борят две фракции - подкрепяна от Саудитска Арабия и подкрепяна от Иран.

Рияд и други сунитски петролни монархии бомбардираха хусите дълго време, докато преди няколко месеца не беше постигнато прекратяване на огъня. Все по-неизбежният военен отговор на западните държави срещу терора край водите на Йемен обаче може да разпали конфликта наново. А това ще направи плаването по ключовия морски път още по-опасно... и още по-скъпо.

Последното е особено важно в геополитически мащаб - с оглед опитите да се ограничи влиянието на Русия на нефтения пазар и не само.