България може да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предлага новият ѝ генерален секретар Матиас Корман, съобщава Reuters, цитирайки свои източници. Идеята му е общо шест държави - три от Латинска Америка (Бразилия, Аржентина и Перу), както и три от Източна Европа (Румъния, България и Хърватия) да се включат в т. нар. "Клуб на богатите" заедно. Като целта е гласуването да е анблок, като по този начин се избегне недоволството от влизането на конкретна държава.

Идеята произтича от неуспеха на Бразилия да влезе в организацията, в която в момента членува 36 държави с развити пазарни икономики и демократично управление. Процесът по приемането ѝ започна през 2017 г., но пред завършването му се появи пречка: САЩ изяви нежелание ОИСР да се разшири с източноевропейски икономики. Тогавашният президент Доналд Тръмп подкрепяше силно включването на Бразилия, но опозицията срещу източноевропейските държави саботира процеса.

В същото време имаше и гласове "против" влизането на Бразилия в Организацията. Париж недоволстваше заради политиките на президента Болсонаро в областта на защитата на природата. И настоя Бразилия първо да покаже прогрес в борбата срещу обезлесяването на Амазонската екваториална гора.Идеята на австралиеца Корман може да бъде предложена още следващата седмица на среща на министрите, казват източници на агенцията. Новият генерален секретар вече е провел частни разговори с държавите членки, за да набере подкрепа за идеята си.