Името на бившия кмет на Белград и настоящ финансов министър на Александър Вучич изплува в "Pandora Papers" заради луксозните му имоти в България. Става дума за Синиша Мали, съобщава информационна агенция БГНЕС.

През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че Синиша Мали е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт "Св. Никола" на обща стойност около 5 милиона евро. Мали заяви, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име.

Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър.

Според "Pandora Papers" обаче, Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 г., по времето, когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич - по онова време вицепремиер на Сърбия.

Pandora Papers: Путин с тайни активи в Монако, Бабиш с вили за €15 милиона и двама българи

Pandora Papers: Путин с тайни активи в Монако, Бабиш с вили за €15 милиона и двама българи

Скритото богатство на политиците

Мали е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич - бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания "Лукойл".

БГНЕС припомня, че разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкри как политици и бизнесмени използват данъчни убежища за лична облага. Сред възползвалите се за лично облагодетелстване от офшорките са украинският президент Владимир Зеленски и бившият британски премиер Тони Блеър.

Освен тях в списъка попадат кралят на Йордания Абдула II Ибн Хюсеин, кенийският президент Ухуру Кениата и няколко десетки други настоящи и бивши световни лидери, както и влиятелни милиардери, свързани с компании, използващи данъчни убежища.

Проведеното разследване, добило публичност като "Pandora Papers", включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации, включително турската редакция на "Дойче Веле". В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на ICIJ. Тези документи демонстрират тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.