Европа сериозно се готви да отговори на Съединените щати за влизането в сила на американския закон за намаляване на инфлацията от 1 януари, мерките, които европейците разглеждат, могат да доведат до трансатлантическа търговска война, предупреждава Politico.

Изданието отбелязва, че в Европа и особено в Германия са крайно разочаровани, че Вашингтон не предлага мирно споразумение.

Страховете на Европа произтичат от американския пакет от субсидии и данъчни облекчения на стойност 369 милиарда долара в подкрепа на екологичния бизнес в САЩ, който влиза в сила на 1 януари.

През август президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за овладяване на инфлацията, който предвижда намаляване на данъците, облекчения в областта на енергийните доставки за предприятия, разкриващи се в Съединените щати.

Според Politico основното безпокойство за европейците е, че схемата на Вашингтон може да накара компаниите да преместят инвестициите си извън Европа, като по този начин принудят клиентите да "купуват американско", когато става въпрос за закупуване на електрически превозни средства. Разбира се, това предизвика гняв сред големите производители на автомобили в Европейския съюз, а именно Франция и Германия.

Германия "е в състояние на открита паника", тъй като няколко от нейните водещи компании прекратяват дейността си на вътрешния пазар, за да инвестират в други страни в лицето на растящите цени на енергията.

"Примирие обаче изглежда малко вероятно. Ако този спор сега излезе извън контрол, това ще доведе до търговска война, която ще ужаси обсадените европейци", се казва в публикацията.

Възможните ходове, които се обмислят в Европа в отговор на закона на САЩ, биха могли да бъдат "до голяма степен символични" протести в СТО. Но "сблъсъкът може лесно да се върне към тарифните битки "око за око, зъб за зъб" от ерата на бившия американски президент Доналд Тръмп", пише изданието.

В Европа също, вместо открита тарифна война със Съединените щати, все повече се обсъжда вариантът за "нарушаване на класическия набор от правила за свободна търговия и собствена игра с Вашингтон". Това предвижда публични инвестиции в европейската индустрия, за да се развиват активно сектори като производството на слънчеви панели, батерии и да се засили развитието на водородните технологии, пише вестникът.

Докато Франция беше водещият привърженик на стимулирането на европейската индустрия с публични средства, сега "високопоставени служители в Берлин казват, че все повече клонят към френското мислене, ако преговорите със САЩ не доведат до изненадващо решение в последния момент".

"На Байдън му изтича времето за примирие, което изглежда все по-малко вероятно", подчертава Politico.