Африканската организация на производителите на петрол финализира планове за създаване на Африканска енергийна банка, за да намали задграничното финансиране, съобщава Zawya.

Африканските нации, които са членове на Организацията на производителите на петрол, ще си сътрудничат с Африканската експортно-импортна банка за стартиране на енергийна банка до края на годината, пише новинарският уебсайт Pulse Nigeria, цитирайки генералния секретар на APPO д-р Омар Фарук Ибрахим.

Той също така отбелязал, че Световната банка и други международни финансови институции, които обикновено финансират петролни и газови проекти в Африка, затварят каналите си за финансиране в допълнение към "строгите условия, което няма много смисъл" в сравнение с 20 или преди 30 години".

5 страни производителки на петрол искат да се присъединят към БРИКС

5 страни производителки на петрол искат да се присъединят към БРИКС

Интересът на държавите от глобалния юг да се присъединят към блока идва в момент, когато все повече правителства се отдалечават от щатския долар

Процесът на създаване на банката и сътрудничеството между Африканската организация на производителите на петрол и Afreximbank достигна напреднало ниво, каза той на наскоро проведената международна енергийна среща в Нигерия.

Скоро ще бъде взето решение за местоположението на централата и датата на стартиране.

"Това ще се фокусира основно върху финансирането на петролни и газови проекти на африканския континент, тъй като средствата са изсъхнали", каза Ибрахим.

Африканската организация на производителите на петрол очаква да привлече инвестиции от страни със значителни дялове в разработването на нефт и газ, като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар и Кувейт, се отбелязва в доклада.

Идеята за банката беше оповестена миналата година в Луанда, Ангола, на деветия Африкански петролен конгрес и изложение. Целта е финансовата институция да се справи с проблемите, пред които са изправени националните петролни компании, посочи тогава президентът на Ангола Жоао Мануел Лоуренсо.

Първата доставка руски петрол за Пакистан вече е факт - какъв е контрактът

Първата доставка руски петрол за петата по население страна в света вече е факт - какъв е контрактът

Нефтът се продава с отстъпка в цената

Решението за създаването на банката беше взето в момент, в който екоактивисти от цял свят оказват натиск върху редица мултинационални банки да спрат финансирането на петролни проекти поради високите им въглеродни емисии и прехода към устойчива енергия.

В светлината на тази екокампания редица големи банки, включително HSBC, Standard Chartered и Standard Bank, обявиха, че проучват заемите, които отпускат за петролни и газови проекти.