Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Иран официално поискаха да се присъединят към групата на страните от групата на БРИКС, Това се случва точно преди подготовката за годишна среща на държавите, което ще е в Южна Африка.

Саудитска Арабия има най-големия запас и е най-големият износител на петрол в света. 90% от износа на страната е от нефт и почти 75% от държавните приходи идват от там.

Общо 19 държави са изразили интерес да се присъединят към блока на нововъзникващите пазари на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, според Анил Суклал, посланик на Южна Африка в групата.

Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на долара и еврото

Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на долара и еврото

Новата валута може да бъде подкрепена със злато, редкоземни метали или други активи

"Тринадесет държави официално поискаха да се присъединят, а други шест поискаха неофициално. Получаваме заявления за присъединяване всеки ден", коментира служител пред Bloomberg по-рано тази седмица.

БРИКС ще проведе годишната си среща на върха в Кейптаун през първата седмица на юни. Министрите на външните работи и на петте страни членки са потвърдили присъствието си.

По данни на Bloomberg се очаква БРИКС скоро да надмине държавите от Г-7 по очаквания за икономически растеж. Според анализа държавите от Г-7 и БРИКС са допринесли еднакво за глобалния икономически растеж през 2020 г., но представянето на Г-7 напоследък е по-слабо. До 2028 г. се очаква Г-7 да допринася за едва 27,8% от растежа на световната икономика, докато БРИКС ще допринася с 35%.

Само преди няколко седмици руският политик и депутат в Държавна Дума Александър Бабаков разкри, че БРИКС работи върху разработването на "нова валута", която ще бъде представена на предстоящата среща на върха на организацията.

В държавите-членки на БРИКС живее 40% от световното население и съставляват около една четвърт от световния БВП.

Интересът на държавите от глобалния юг да се присъединят към блока идва в момент, когато все повече правителства се отдалечават от щатския долар. Доларът вече е ненадежден за доларизираните икономики, заради нарастващите лихвени проценти, регулирани от Федералния резерв на САЩ.

Освен това европейският континент е изправен пред нарастваща енергийна криза, заради санкции, насочени към руските енергийни пазари.