Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и Суверенният фонд на Турция днес обявяват за създаването на руско-турски инвестиционен фонд в размер на 900 милиона евро, заяви шефът на РФПИ Кирил Дмитриев в кулоарите на изложбата Arabia EXPO. 

"Днес ще обявим, че ние най накрая създадохме руско-турския фонд. Дълго работихме над него и съответно бяха много дискусии. И накрая го създадохме, той е в размер на 900 милиона евро. И смятаме, че той ще бъде крайно важен за активизацията на руско-турските инвестиции", каза Дмитриев, цитиран от vestifinance.ru. 

Дмитриев добави, че в рамките на визитата на Ердоган в Москва, така също ще бъде обявена и инвестицията на турската FIBA Group в Русия.

Президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Ердоган провеждат в понеделник осмото заседание на руски-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище. В хода на срещата ще обсъдят съвместните енергийни проекти и договора за доставката н С-400 и ситуацията в Сирия.

Освен това Путин и Ердоган ще участват в съвместна среща с водещи представители на руския и турския бизнес.

През март 2017 г. РФПИ и Суверенният фонд на Турция подписаха меморандум за създаването на руско-турски инвестиционен фонд, в рамките на който да търсят привлекателни проекти, развиващи икономическите връзки и обема на взаимните инвестиции между двете страни. Тогава бе съобщено, че финансовото участие в този инвестиционен фонд ще представлява до 500 млн. долара от всяка от страните.