Считано от 10 март, целият бизнес в Тексас, който е вторият по големина щат в САЩ, ще може да отвори врати нормално, при 100% от капацитета си, а всички други ограничения, включително и носенето на макси, в щата са елиминирани от губернатора Грег Абът, предаде Zero Hedge.

Решението беше обявено по време на медийна среща на живо в ресторант в Лъбок, на което присъстваха и поддръжници на губернатора. Все пак в изпълнителната му заповед се оставя вратичка, ако броят на случаите нарасне, съдът да възстанови мерките, ако броят на хоспитализациите нарасне.

"Твърде много жители на Тексас бяха лишени от възможност за работа; твърде много малки бизнеси не можеха да плащат сметките си", каза Абът. "Вече е време да отворим щата на 100%."

Той изтъкна, че броят на хоспитализациите в момента е на най-ниската си стойност за последните пет месеца, броят на активните "случаи" на коронавирус е най-ниският от ноември насам и е двойно по-нисък, отколкото беше само преди месец. На седмица в щата се ваксинират по 1 млн. души, като до момента общият брой получилите дози е 5,7 млн., а жителите на Тексас са 30 млн. души.

"Мерките срещу пандемията предизвикаха гнева на електоралната му база сред консерваторите, които ги разглеждаха като превишаване на правомощията на губернатора, и може да се унищожили всички въжделения на Абът за президентското кресло", посочват от Zero Hedge. "Всъщност той получи 0% от гласовете на кандидат-президентския вот по време на конференцията за политически действия на Консервативната партия през миналия уикенд."