Американският президент Доналд Тръмп е взел решение за налагане на мита върху китайски стоки за 50 милиарда долара, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Според техните твърдения Белият дом е готов да представи списъка с готвените за облагане стоки и продукти, като е възможно част от тях да бъдат свързани с технологичния сектор. Именно той е сред индустриите, в които Китай иска да се докаже като лидер.

През април Вашингтон представи първия лист с около 1300 вносни продукта, изчислявани на 50 милиардадолара. Мита върху тях не бяха наложени, но източниците твърдят, че именно от него ще бъдат взети част от стоките, които предстои да бъдат обложени.

Очаква се списъкът да бъде представен в петък. Промените за някои от стоките ще влязат в сила в следващите седмици.

Преди няколко дни Доналд Тръмп заяви, ще се се изправи срещу китайската търговия в следващите няколко седмици. "Пекин може да е малко разстроен заради нашите решителни действия в областта на търговията", коментира той в интервю за Fox News.

Още преди време от администрацията на президента заявиха, че ще бъде представен план за облагане на китайския внос до 2025 година, като в него ще има десет целеви индустрии.