Най-големият самолет в света, товарният самолет Антонов-225,  известен като "Мрия" (Мечта на украйниски) е бил унищожен от руските военни сили, съобщи Bloomberg. 

Атаката се е случила, докато самолетът е бил ремонтиран в хангар на летище в Гостомел близо до Киев.

"Русия може да е унищожила нашата "Мрия". Но те никога няма да могат да разрушат нашата мечта за силна, свободна и демократична европейска държава. Ние ще надделеем!", написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Ето как Централната банка на Русия ще се опита да задъжи депозитите на хората в банките

Ето как Централната банка на Русия ще се опита да задъжи депозитите на хората в банките

Рублата се срина с близо 30% спрямо щатския долар

Възстановяването на самолета, ще отнеме повече от пет години ще струва над 3 милиарда долара, се казва в изявление от неделя на Укроборонпром.

"Русия удари "Мрия", защото е символ на авиационните способности на Украйна", казаха от компанията.

Съществува един-единствен Ан-225

Шестмоторният самолет е дълъг 84 метра и има размах на крилата от около 88 метра. Той лети за първи път през декември 1988 г. и държи рекорди за превоз на най-големия търговски товар.

Условното му наименование в НАТО е "Cossack" (Казак).

Атаката на Путин срещу Украйна ще разтърси Европа, Америка и целия свят

Атаката на Путин срещу Украйна ще разтърси Европа, Америка и целия свят

Мащабът на това, което се случва е по-голям, отколкото си представяме

"Мрия" е проектиран и конструиран да пренася съветската совалка "Буран", но впоследствие е изоставен поради липса на средства на международното летище в град Гостомел. След години престой на земята самолетът е основно реконструиран и през 2001 г. извършва своя повторен "първи" полет. След тази дата той се използва от украинската компания "Авиолинии Антонов" основно за изпълняване на поръчки за превозване на извънгабаритни и тежки товари. Поради засиления интерес към услугите на самолета украинското правителство взема решение за създаването на втори екземпляр, който се очаква да бъде готов до 2008 г.

През ноември 2004 г. Ан-225 е записан в книгата на Световните рекорди на Гинес с 240 рекорда.