Американският президент Доналд Тръмп и южнокорейският му колега Мун Дже-Ин сложиха подписите си под предоговореното между САЩ и Южна Корея споразумение за свободна търговия. В разгара на търговската война с Китай това се превърна в първата подобна сделка, сключена от Тръмп от избирането му за държавен глава, пише Bloomberg.

Тази стъпка беше възприета като сериозен напредък, след като през миналата година американският президент планираше САЩ да излязат от това споразумение, влязло в сила през 2012 година.

По време на предизборната кампания той многократно посочи споразумението като предпоставка за загубата на работни места в Щатите, както и за нарастващия търговски дефицит на страната.

Успоредно с предоговарянето на сделката със Сеул Белият дом работи и върху промени в Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Канада и Мексико. Преди време Доналд Тръмп заяви, че САЩ може да излязат и от него.

Анализаторите възприеха промените в споразумението с Южна Корея като "козметични", докато по думите на американския президент това е едно "напълно ново споразумение".

"Ще започнем да изпращаме продукти в Южна Корея. Това американските автомобили, иновативните лекарства и селскостопанските култури ще имат много по-добър достъп до корейския пазар", коментира той в понеделник.