44-годишен ядрен реактор, преминал през разцвета на силите си, отново оживява и японските енергийни експерти бият тревога. Той се на два часа разстояние от големите южни градове Осака и Киото и се управлява от Kansai Electric Power. Според доклад на Korea Times, въпросният реактор в електроцентралата Михама е възобновен тихомълком.

Това е най-старият реактор, който е рестартиран след бедствието във Фукушима през 2011 г. и е имал нужда от специално одобрение, за да бъде удължен живота му над 40-годишната допустима граница. Според доклад на Bloomberg останалите реактори на Михама са затворени повече от десетилетие.

Япония се връща към атомната енергия, за да спасява климата

Япония се връща към атомната енергия, за да спасява климата

Реакторите ѝ бяха спрени след аварията във "Фукушима"

Днес японските енергийни експерти предупреждават, че лошата историята може да се повтори

Заводът във Фукушима е пуснат в експлоатация през 1971 г., а реакторите му са на 40 години по време на срива на 11 март 2011 г., при който загиват близо 20 000 души в североизточна Япония.

През 2017 г. японската Агенция за ядрено регулиране даде "зелена светлина" за пускане в експлоатация на два от реакторите в АЕЦ "Кашивазаки". Тогава отново властите твърдяха, че тези реактори са безопасни. Въпросната атомна централа се намира едва на 250 км. от Фукушима - на брега на Японско море.

Още при подготвителните дейности по пускането на реакторите обаче се стигна до аварии. На 28 февруари 2017 г. от един от реакторите изтече радиоактивна вода. Година по-късно, през декември 2019-а, възникна пожар от дефектни кабели, захранващи с ток единия от реакторите. Причините за пожара не са изяснени и до днес.

Липса на прозрачност?

Говорейки пред Reuters тази седмица, Тацуджиро Сузуки, бивш заместник-председател на Комисията за атомна енергия на японското правителство, заяви, че има съмнения относно процеса на днешното одобрение за повторно стартиране на реактора в Кансай.

"Изглежда индустрията и правителството не са научили уроците на Фукушима", каза той, пред парламентарна комисия по ядрена безопасност на страната.

Почетният професор на университета в Токио Кийоши Курокава, който е председател на независима комисия за разследване на ядрените аварии във Фукушима също изрази загриженост относно реактора, който оживява.

"Винаги е важно да попитаме какви са санкциите за лошо корпоративно поведение. Ако такива няма, а в Япония няма, тогава надзорът е безсмислен", коментира той.

Как се промени енергийният микс на Япония след инцидента във Фукушима?

Как се промени енергийният микс на Япония след инцидента във Фукушима?

Преди 10 години светът стана свидетел на една от най-тежките ядрени аварии

Енергийна независимост с цената на всичко

Делът на атомната енергия в производството на електричество в страната на изгряващото слънце през 2019-а година е достигнал едва 6,2 на сто срещу 30% преди 2011-а година. Японското правителство е благоприятно разположено към възстановяване на атомното енергопроизводство, целящо да намали голямата енергийна зависимост на страната.

И докато много индустриални нации, като Германия например, постепенно се отказват от атомната енергия, Япония продължава да държи на нея. Целта е до 2030-а година най-малко 20% от енергията в страната да се произвежда от АЕЦ.

10 години след Фукушима: Ядрената индустрия в Европа закъса

10 години след Фукушима: Ядрената индустрия в Европа закъса

Дори аргументът, че е източник на нисковъглеродна енергия, не помага