В началото на 2018 година президентът Доналд Тръмп се "въоръжи" с промените в данъчната политика на САЩ, довели до намаляване на данъчната тежест в страната. След първоначалния положителен тласък от тези промени държавният глава беше убеден, че "търговските войни са добри и е лесно да бъдат спечелени".

Близо две години по-късно американската икономика усеща тежестта именно на продължаващата търговска война с Китай. А във вторник Тръмп, гордо наричащ себе си "човекът на митата", излезе с предположение, че до споразумение с Пекин надали ще се стигне до изборите през 2020 година.

В резултат на това предупреждение "Уолстрийт" реагира незабавно, като изпрати основният индеск Dow Jones с 450 процентни пункта надолу.

Но не само това - американският президент отвори още няколко нови фронта на глобалната търговска война. Той подкрепи въвеждането на тарифи върху вноса на стомана от Бразилия и Аржентина, а също така и на 100% такива върху импорта на сирене, чанти и шампанско от Франция.

Връщането на Тръмп към активна такава политика разкрива грешната търговска логика в работата му. Невъзможно е да се води търговска война, особено на няколко фронта, без това да засегне световната икономика, пише CNN Business.

"Търговските войни са тежки и всеки губи от тях", казва главният икономист на JPMorgan Funds Дейвид Кели. "Както много генерали са отбелязвали през вековете, много е трудно да се води война на няколко фронта", допълва той.

От медията посочват, че тук не трябва да се има предвид само директната цена на тарифите, която засяга бизнеса и крайния потребител. Истинският проблем с митата е свързан със задълбочаване на несигурността, която от своя страна парализира инвестициите.

"Това е уравнението - повече несигурност означава по-малко икономически растеж и по-слабо наемане на служители. Изглежда администрацията на Тръмп напълно пропуска тези факти", заключва Кели.