Поскъпването на имотите в Пловдив е 1,5 пъти, заяви днес по време на пресконференция мениджърът на агенцията за недвижими имоти EUROPOLIS Даниела Димитрова.

От януари до декември 2007 г. цената на жилищата в централната градска част се увеличава общо с 46,5%. Това означава рязко динамизиране на пазара, въпреки твърденията, че в последно време Пловдив отстъпва като инвеститорска дестинация пред София, Варна и Бургас.

Очаквано, най-висок ръст бележат 2-стайните апартаменти в идеалния център - поскъпването за една година е 66%. Ключовото им местонахождение и пазарна цена от 930 евро/кв. м ги превръщат в идеална инвестиция за бизнес - жилището се преустройства в офис и се преотдава под наем на чужди търговски марки или компании за услуги. Повечето от тях предпочитат да навлязат в Пловдив през „парадния вход" и след това да търсят подходящи локации в периферните райони, каза Даниела Димитрова.

За разлика от идеалния център, където интересът е към двустайни апартаменти, в широкия център на Пловдив се търсят предимно тристайни. От януари до средата на декември 2007 г. те са поскъпнали средно с 51% при цени от 560 на 850 евро/кв. м.

Причината за високия ръст на имотите в Пловдив е, че градът е един от малкото в страната, които имат потенциал да се разрастват инфраструктурно. Посоката за жилищното строителство е Родопската яка, а за бизнес сгради - на територията на двата района „Западен" и „Тракия", където все още могат да се намерят свободни терени, и към съседните общини „Родопи" и „Марица". Тенденцията за догодина - засилване на пазарите в големите областни градове, сред които е Пловдив, и спад на сделките в София, Варна и Бургас, рязко ще се задълбочава.

Основно ръстът на цените в града е свързан с по-високата инфлация през 2007 г., което не прави изключение от пазарното поведение в национален мащаб. Хората търсят алтернативна на банковите депозити защита и предпочитат да вложат парите си в недвижимо имущество, защото то няма да загуби стойността си. Напротив, дори инфлацията да се задържи на сегашните си нива, при средна доходност на имота от 6-7 на сто, те могат да си възвърнат инвестицията за не повече от 15-16 години.

Тенденцията в Пловдив - все повече клиенти да теглят кредит, включително и за големи суми от 100 000 лева и нагоре, ще следва общото пазарно поведение в страната. Обяснението е както в поскъпването на недвижимите имоти, така и в нагласите, че цените скоро няма да паднат.