Средният размер на ипотечните кредити през първите десет месеца на годината е нараснал с 10% на годишна основа, сочат данни на Пощенска банка. Причината за покачването е както съпътстващия ги ръст на цените на имотите, който достигна 7,53% на годишна основа, измерен през средната цена на квадратен метър, така и нарастването на квадратурата на жилищата, които се търсят на пазара.

Освен размера на самите кредити, този начин на финансиране на закупуване на нов имот става все по-предпочитан от потребителите. От банката са регистрирали нарастване на исканията за жилищен кредит през първите девет месеца на 2019 г. от 44% спрямо същия период на миналата година. Пред Gemius България 48% от анкетираните са посочили, че ще използват именно жилищен кредит за покупката си. Сред факторите при избор на банка за кредитиране се нареждат индивидуалния подход, осигуряван от финансовата институция, и възможността за консултация, показват данните на изследователската агенция.

Митове и реалности при рефинансиране на ипотечен кредит

Митове и реалности при рефинансиране на ипотечен кредит

Операцията може да струва не малко за вашия бюджет

Профилът на потребителите, изтеглящи жилищен кредит, показва, че те са на средна възраст между 30 и 40 години и имат среден месечен доход от между 900 и 2 хил. лв. Често са и семейни. "Положителна тенденция е, че все по-често потребителите съобразяват размера на искания кредит с доходите си, като финансират покупката на жилище с около 30% собствени средства, посочват от Пощенска банка."

Данните на банката сочат, че тенденцията от началото на годината е да се закупуват все по-големи недвижими имоти, "основно тристайни жилища с квадратура над 90 кв.м", като основно се търсят апартаменти в големите градове, в блокове ново строителство. Освен тяхната цена, потребителите следят фактори като наличието на зелени зони в близост до новия си апартамент и наличната инфраструктура до него, показва проучване на Gemius България, изготвено по поръчка на финансовата институция.