На пазара на бизнес имоти у нас на този етап цари несигурност, но едно е ясно - офисът повече няма да бъде такъв, какъвто го познаваме. Няма яснота кога служителите ще се върнат окончателно. Може би ще има съчетание на работа и от home office, или работа от co-working пространства. Това заявиха от Cushman & Wakefield Forton на пресконференция.

През следващите 6 месеца е планирано завършването на около 100 000 кв. м нови офис площи. Около 22% от заявените за завършване до края на годината площи са отдадени под наем. Изпълнението на проектите се движи в срок, но е възможно някои от собствениците да не бързат с въвеждането на сградите в експлоатация, ако нямат ангажименти към наематели, посочват Forton.

"Очакваме на пазара да се появи и друг продукт - качествени офис сгради с дългосрочни договори и първокласни наематели, които имат висока капиталова стойност. Такива имоти към момента не се предлагат въпреки инвеститорския интерес към завършени сгради с висока ликвидност", заяви Явор Костов.

Според изследване, проведено от компанията през в началото на октомври, доста голям брой от наемателите - 84% заявяват, че нямат яснота кога ще се върнат служителите в офисите. Към момента на проучването 31% от наемателите заявяват, че 30% от служителите им работят в офисите.

През третото тримесечие на 2020. Обемът на наетите офиси за периода е с около 60% по-малък спрямо средните стойности за последните 5 години, показва доклада на компанията.

За сравнение - преди пандемията е имало тенденция за компаниите у нас 20% от служителите да работят от вкъщи.

Под една трета от служителите в София работят от офиса. Допитването сред компании с общо над 42 000 служители показва, 15% планират да върнат работниците си до пролетта на 2021 г. При аналогично проучване през юни тази година преобладаващата част от запитаните обмисляха да върнат служителите си на работните им места през есента. Изместването на този срок е свързано с разрастването на коронавирусната епидемия и свързаните с нея неясноти за бизнеса.

Приблизително 60% от офис сградите в проучването на Forton са посочили, че нямат освободени площи. Но 48% от наемателите планират да намалят заеманите от тях офиси, а 44% - да запазят сегашната си площ. Очакванията на бизнеса са делът на работата от къщи да нарасне в сравнение с времето преди разпространението на корона вируса.

След намаляване на разходите, свързани с работатата в офиса на някои компании, по-често от ИТ сферата, те са склонни да помагат да работниците си в "оборудване" на home office, като някои купуват столове, осигуряват слушалки, осветление и други.

Разходите за офис са около 10% от приходите на компаниите. Това от което се "спестява" при работа от дома е например разходи за кафе, вода. Според експертите няма как компанията да фалира, при работа на служителите от вкъщи.

В България все още няма данни за намаляване на заплащането, ако служителите работят от вкъщи. В чужбина, в частност в Германия има някои компании, които прилагат политика за заплащане в размер на 80% от заплатата при home office, като се изтъква, че продуктивността е намалена при този тип работа.

У нас голяма част от работодателите са замразили бонусите и социалните политики на фирмата.

На този фон фон обаче, много ИТ компании у нас се разрастват и наемат нови служители. По думите на Михаела Лашова, управляващ партньор на компанията, има много компании, които наемат служители, които не са се срещали със своите мениджъри и работят изцяло дистанционно.

Голяма част от работодателите имат нужда от развитие и растеж, но не могат да го правят в офис среда, затова предприемат временни действия за отдаване на площи, за да намалят разходите си. Някои прибягват до продажби.

"Част от собствениците обмислят продажби на активи, за да диверсифицират своето портфолио от сгради и бизнеси. Има и такива, готови да купуват", казва Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" в компанията.

По думите на експерта се търсят сгради с няколко наематели, за да може ако се случи нещо с някои от тях и се наложи да освободят пространството, друг да го поеме.

Цени

За момента офертните наеми са стабилни, но забавянето на пазара провокира наемодателите да предлагат повече стимули и отстъпки. За първокласни проекти в центъра на София офертните стойности са 15 евро/кв. м. По протежение на големите булеварди нивата се движат в рамките на 12-14 евро/кв. м. Прогнозата е увеличаването на свободните площи и излизането на нови проекти на офис пазара да постави под натиск наемите през следващите тримесечия, особено в райони с концентрация на нови проекти.

Търговски площи

Затруднените продажби и спадът в оборотите забавят планираните разширения на голяма част от търговците.Незаетите площи в търговските центрове в София са нараснали почти двойно спрямо началото на годината и вече достигат 9%, но според Лашова това е "здравословно, тъй като се освобождава място за чуждестранни инвеститори.

Най-добре в кризата сега се справят секторите на спортните продукти, бързооборотните стоки, дрогериите и обзавеждането на дома. Сред по-значимите откривания през третото тримесечие са новият магазини на IKEA във Варна, JYSK с две нови локации, веригата за дрехи втора употреба Mania с нов обект в София и Decathlon в Бургас.