Европейската комисия планира да затвори половината от офис сградите си в Брюксел до 2030 г., пише Politico.

Йоханес Хан, еврокомисар по бюджета и администрацията, заяви, че институцията "ще намали значително броя на сградите през следващите 10 години" до едва 25 в столицата на Европейския съюз. Целта е Комисията да стане "по-зелена" като намали емисиите си и "по-дигитална" — все повече служители ще работят от вкъщи дори и след края на пандемията.

Промяната в нагласата за институцията, която представлява колективно втората най-голяма икономика в света, е значителна. И дава сигнал колко драматично пандемията промени очакванията ни за работното място. Тя подчертава и интеграцията на климатичните цели с реални решения на някои от най-мощните институции в света.

"Както всички останали публични и частни организации, търсим най-полезния баланс между работата в офиса и от вкъщи в дългосрочен план ... това е новото нормално", заяви Хан. "Проведохме проучвания и над 90% от служителите подкрепят възможността два или три дни от седмицата да работят отдалечено".

Макар че ще затвори половината от сградите си, общата офисна площ на Европейската комисия ще намалее с 25% — от почти 780 хил. до 580 хил. кв. м. Планът е да бъдат заети по-големи офиси. Централизацията на офис пространството означава, че Комисията ще трябва да премести някои от департаментите си в нови сгради — вероятно в северната част на града.

Северният квартал на Брюксел се смята за един от най-големите провали в градското планиране в столицата на Брюксел. През 60-те и 70-те години на миналия век градът разруши жилищната зона с идеята да изгради бизнес квартал, но в крайна сметка на успя да напълни офисите.

Големите компании в САЩ започнаха да свиват офисите

Големите компании в САЩ започнаха да свиват офисите

Ранните индикатори показват, че пандемията ще намали за постоянно нуждата от големи офиси и ще свали наемите