Малко преди повече от век млада жена на име Сигриудюр Тоумасдоутир заплашва да се хвърли в ледения каньон на емблематичния водопад на Гюдълфос в Исландия, за да попречи на английски бизнесмени да го превърнат във водноелектрическа централа.

В крайна сметка тя успява да запази живота си - договорът за отдаване под аренда е анулиран, тъй като парите не са изплатени навреме, а Златният водопад (така се превежда името му) става държавна собственост и днес е една от най-големите туристически атракции в страната.

Първият премиер на Исландия с екологични убеждения Катрин Якобсдотир спази завета на своята сънародничка, като се изправи срещу чуждестранни инвеститори, които купуват огромни парчета от девствената пустиня на острова в Северния Атлантик, пише Bloomberg.

42-годишната Якобсдотир, която е лидер на Ляво-зеленото движение, иска "допълнителни ограничения" върху собствеността над земята. Все пак тя първо ще изчака проучванията, подготвяни от 4 различни министерства, чиито заключения се очакват до края на лятото.

"На първо място искам да защитя суверенитета на страната. За нас е важно да можем да решаваме как се развива и използва земята", каза исландският премиер в интервю за Bloomberg.

Като член на Европейското икономическо пространство (зоната за свободна търговия, свързана с ЕС) правителството разполага с ограничено поле за маневри. Якобсдотир търси "ограничения, основаващи се на размера и броя" на притежаваните парцели.

Чужденците бързат да купуват жилища в Нова Зеландия, докато все още могат

Чужденците бързат да купуват жилища в тази страна, докато все още могат

Имотите не спират да поскъпват, особено в курортните градове

Исландия вече може да блокира покупки от неевропейци, както направи и през 2012 г., когато попречи на китайския милиардер Хуан Нубо да отмъкне 300 кв. км земя в северната част на острова.

Чуждестранен интерес

Правителството на Якобсдотир реагира на нарастващите оплаквания от страна на земеделските стопани, много от които негодуват срещу по-високата покупателна способност на чуждестранните купувачи, а освен това поставят под съмнение мотивите им.

Исландия постига пълна независимост от Дания едва през 1944 г., а патриотичните чувства продължават да са силни. Управляващата коалиция на Якобсдотир разчита на подкрепата на консервативната Партия за независимост и дясноцентристката Прогресивна партия, подкрепяна от фермерите.

Най-богатият британец - милиардерът Сър Джим Ратклиф и негови съдружници притежават общо 39 парцела, богати на рибарски реки, според исландския вестник Morgunbladid. Шведът Джон Харалд Орнеберг и швейцарецът Рудолф Лампрехт са други двама риболовни ентусиасти с дълбоки джобове, купили земя в Исландия, според местни медии.

Ратклиф заяви, че основният му интерес е към местната популация от сьомга и всяко затягане на правилата може да го накара да преразгледа бъдещите си планове. "Никой не иска да действа против волята на властите в една страна", заяви говорителят му в Исландия Гисли Асгеирсон.

Един от исландските съседи на Ратклиф, фермер на име Евар Рафн Мариносон, обаче остава скептичен.

"Казват, че искат да защитят сьомгата, но това не е много правдоподобно обяснение. Не е нужно да притежавате земя, за да предпазите сьомгата", отбеляза земеделецът.

Чужденците притежават много малка част от земята в Исландия

Източник: Registers Iceland

Чужденците притежават много малка част от земята в Исландия

Макар голяма част от нея да е негостоприемна, земята в Исландия все още е евтина. Цените варират от около 500 000 до 5 млн. долара, в зависимост от техния размер и вида на ресурсите, които предлагат. Сумата може да стане много по-солена, ако парцелът е дом на известна туристическа атракция.

Брокерът на недвижими имоти Евар Дунгал разказва, че макар 70% от клиентите му да са исландци, чуждестранните инвеститори са отмъкнали най-големите и най-скъпите парцели.

Якобсдотир настоява, че не става въпрос за "забрана на чужденците", а по-скоро за "концентрацията на собственост" (в Шотландия например, по-малко от 500 души притежават половината от частната земя), както и за да се гарантира най-доброто използване на земята.

"Мисля, че общите разпоредби, които се отнасят както за чужденците, така и за исландците, вероятно ще бъдат по-успешни и по-жизнеспособни", твърди тя.

Сигурьон Сигхватсон, исландски продуцент в Холивуд, който купува земя в последните 20 години, казва, че не иска да вижда правила, дискриминиращи хората, които не са жители на Исландия.

"Не се страхувам от чужденците, повече ме е страх от исландците. Много чужденци, които идват тук, са изпреварили времето си от гледна точка на защитата на земята", посочва Сигхватсон.