Покупката на имот отново е на мода, независимо дали с цел инвестиция или за лично ползване. Така обобщи ситуацията на пазара на недвижими имоти Милена Витанова, мениджър „Партньорства” в Societe General Експресбанк. Финансовата институция представи днес подробно представително проучване за покупката на жилища в България.

„Голямото раздвижване е в София, Пловдив, Варна и Бургас”, обясни тя. По данни на банката това са градовете, където пазарът вече се е съживил и сделките нарастват. Според проучването, близо 80% от от желаещите да закупят жилище имат намерение за го ползват за имот за живеене. Значително по-малка част търсят имот, за да подсигурят децата си (12%), за да го отдават под наем (4%) или като инвестиция (2%).

Пазарът на недвижими имоти в София: какво, къде и за колко се купува

Пазарът на недвижими имоти в София: какво, къде и за колко се купува

Всичко, което трябва знаете за сделките към момента

Голяма част от търсещите нов имот обаче трудно го намират. Причините са две: от една страна търсенето вече изпреварва предлагането, а от друга – клиентите имат завишени изисквания към бъдещата си покупка. „Сега пазарът е на продавачите”, коментира Милена Виденова, припомняйки, че по време на финансовата криза купувачите диктуваха цените.

Към днешна дата ролите са разменени. От Societe General Експресбанк отчитат промени в търсенето, при което качеството на имота е важен фактор за всеки втори купувач (54%). Най-важни фактори остават местоположението (84%) и цената (80%). Вече има изисквания и към лесния достъп (42%), типа строителство (38%) и етажа (32%).

Bulgarian Properties: Цените на имотите в София ще нараснат с 7% през 2016 година

Тази компания прогнозира сериозен ръст на цените на имотите в София

Тя отчита двоен ръст на сделките

Високите изисквания и недостатъчното предлагане възраждат една забравена тенденция – покупката на имот на зелено. „Хората отново купуват на зелено”, казва Виденова. Желанието им да придобият имот надделява на риска, който този тип сделки носят. Друга интересна тенденция е, че имотите в места като Перник отново събуждат интереса със значително по-ниските си цени на фона на тези в столицата.

Тенденциите при финансирането на покупката също се променят. От банката отчитат намаляване на срока на изплащане на кредита с цел по-малко платени лихви. Клиентите вече избират между 10 и 20 години, а не както преди кризата – максимално дълго, за да имат повече свободни пари. Средната стойност на кредита е между 20 и 40 хиляди евро – почти половината от потребителите избират такава сума.