Трусовете, причинени от краха на пазара на американските рискови ипотечни кредити, продължават да се усещат и в Европа, където създадоха несигурност в търговията с бизнес недвижими имоти.

Отдавна са в миналото дните, когато инвеститорите можеха да вземат кредит за закупуване на имот, който да носи достатъчна доходност, за да обслужва плащането на лихвите и да осигурява бърза печалба при препродажба, коментира европейското издание на американския финансов вестник The Wall Street Journal.

Според някои специалисти ситуацията става все по-опасна за страните от източните части на континента, особено тези с голям дефицит във външната търговия като България.

Риск и за Централна и Източна Европа

Докато финансистите все още спорят за размерите на шока, предизвикан от срива в американските рискови ипотеки, предупрежденията, че опасността надвисва и над Централна и Източна Европа, се увеличават.

"Вълнението на световния финансов пазар ще удари Източна Европа, внасяйки проблеми с финансирането в най-уязвимите икономики и забавяйки икономическия растеж", предупреждава британският вестник Financial Times, позовавайки се на изявление на Ерик Берглоф, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Той твърди, че пет страни с големи дефицити по текущите сметки са попаднали под напрежение, като назовава Латвия, Унгария, България, Румъния и Сърбия. Но добавя, че по-голямото внимание към риска може да бъде от полза, като доведе до намаляване на стимулирания от кредитирането растеж в някои страни.

"Известно охлаждане може да бъде от полза за тези държави. Техните икономики, особено в сектори като недвижимите имоти и строителството, нарастваха бързо, вероятно дори прекалено бързо, достигайки понякога неустойчиви нива", казва още икономистът.

Възможността финансовата криза да се задълбочи и да доведе до съкращаване на външното финансиране. "Това би било най-важно за тези развиващи се пазари с големи дефицити по текущите сметки", се казва в доклада на ЕБВР. Балтийските страни са посочени като тези с най-големи дисбаланси, тъй като банковият сектор е основен източник на финансиране. Авторите на доклада описват и България като уязвима.

Втори домове в Южна Европа

Financial Times писа още, че е възможно намаляване в цените и на вторите жилища, основен двигател на сектора и на чуждите инвестиции в България в последните две години. Предупреждението идва от професор Майкъл Бол, водещ експерт и съветник на британското правителство по темите, свързани с недвижимите имоти. Той изтъква Средиземноморието и Централна и Източна Европа като особено уязвими от евентуална корекция.

"Има разнообразни причини и за двата региона. Използвани са кредити, а хората бяха много оптимистични за дългосрочните цени", каза той. За пример дава Естония, където цените са намалели с приблизително 10 на сто в последните 12 месеца. "Това вероятно ще се придвижи и към други страни", каза Бол, цитиран от Financial Times.