Пандемията скова пазара на офис площи в София. По-голяма част от търсенето на този пазар е етап изчакване и след март 2020 г. се реализираха само тези сделки, при които договарянето бе стартирало по-рано. Някои проекти се случваха по-бавно от очакваното. Това заяви Владислав Кайзеров, консултант по бизнес имоти и член на ФИАБЦИ-България (Международната федерация за недвижими имоти) пред Bloombergtv.bg

Търсене на големи офис площи над 1000 кв. м. в момента има само от фирми, които се местят на нова локация. Когато се реализират такива сделки за релокация, те са за 20-30% по-малко площ от това, което фирмите са ползвали до момента, обясни Кайзеров.

"IT и BPO компаниите са едни от най-незасегнатите от кризата. Факт е, че в момента те ползват максимум 30% от наетите офиси и голяма част от служителите им работят от вкъщи. Това ще има негативен ефект върху пазара. Например - компания с изтичащ договор ползва досега цяла сграда с площ 3500 кв. м и сега се замисля да наеме най-много 2000 кв. м."

По думите на експерта IT компании назначават служители без дори да са ги виждали в офиса, чрез пращане на договор по пощата.

Пандемията и практиката за дистанционна работа може би ще изтрият 20-30% от търсенето на офис пазара в София, което ще бъде сериозен стрес, добави Кайзеров. Според него най-засегнатият сегмент са по-малките офис сгради, в които се отдават помещения между 50 и 200 кв. м и където наематели са малки и микро компании. За някои от тези обекти вече се обмисля трансформацията от офисни в жилищни.

"Може би за него има и лъч надежда за този сегмент в следващите месеци и той е свързан със започналата оптимизация на площи от страна на бизнеса", споделя експертът.

Свободните офис площи в София достигат петгодишен връх

Свободните офис площи в София достигат петгодишен връх

Офис пазарът в столицата чупи отрицателни рекорди по нетно усвояване

Може би някои от тях ще станат и жилищни сгради, смята той. Има опции за такива сгради, особено за малките от около 300-400 кв., които сравнително лесно може да се обособят в 2-3 жилища.

Свитото търсене на офис площи се отразява и на наемите. Увеличава се разликата между офертните нива и тези, на които се сключват сделките, заяви Владислав Кайзеров. Ако при нормален пазар тази отстъпка е 10%, сега може да достигне 20-25%, допълни гостът.