Строителството на жилища в България продължава в бясна скорост. В страната е започнато строителство на 1559 жилищни сгради с 8823 жилища, според данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2022-а година. Според данните това е над 1 милион кв. м. разгъната застроена площ.

София и Пловдив са областите с най-много започнато строителство, като числата за двете области са почти изравнени - за София (столица) данните показват, че е започнало строителството на 240 нови сгради, а в област Пловдив на 238 сгради.

Пловдив надмина София по брой нови жилищни сгради през третото тримесечие

Пловдив надмина София по брой нови жилищни сгради през третото тримесечие

Къде у нас се строят най-големите и къде най-малките жилища?

Следват ги областите Варна и Бургас със съответно 229 нови започнати сгради и 126 жилищни сгради.

Преди дни данните на НСИ показаха, че Област Пловдив дори изпревари София по брой жилищни сгради, които вече са въведени в експлоатация през през третото тримесечие на 2022 г. За София (столица) техният брой е 170, докато в Пловдив цифрата е 196 сгради.

Не е изненада, че Варна и Бургас също присъстват сред първенците по този показател. В област Варна въведените в експлоатация брой жилищни сгради са 136 броя, а в Бургас са 141 сгради.

България е на челно място по достъпност на жилища в големите градове в ЕС, но това се променя

България е на челно място по достъпност на жилища в големите градове в ЕС, но това се променя

За последните 20 години цената на жилищата средно е скачала с по 12% на година

Тези данни идват на фона на сериозно намалелите сделки с имоти в София през последните две тримесечия. През второто тримесечие на годината броят на сделките в София на практика спря да расте, а през третото тримесечие сделките тръгнаха надолу.

През третото тримесечие в София били извършени 7402 продажби на имоти, което е с над 24% по-малко спрямо предходното тримесечие, когато броят им достигна 9763. С над 15% намаля и броят на продажбите, спрямо същия период на 2021 г., когато били извършени общо 8732 сделки.

Според експерти в брашна обаче, търсенето ще продължи да е голямо, но броят на сделките ще зависи от това колко ще нарасне или намалее инфлацията. И все пак експерти очакват сделките да намалеят в рамките на 10-15% на годишна база в рамките на тази година.