Именията, накацали на Холивуд Хилс, събират погледите и сърцата на минаващите. Какво те изпускат обаче е една точно определена къща с двор, реставрирана в стил средата на миналия век, скрита зад порта и висока растителност и стояща на чудно плато - 5 000 кв. м. равнина.

Снимка 340762

Източник: Марк Сингър

Къщата, която има четири спални и четири бани, се разпростира на 420 кв. м. и е била построена през 1959 г. от архитекта Юджийн Кин Чой. Той е създал дизайна на множество къщи в стила на архитектите-модернисти Ричард Нютра и Рудол Шиндлер, но се различава от тях, като прави жилищата подходящи за обитаване.

Тази е трябвало да има тенис корт, но вместо това собствениците ѝ решили да направят огромна градина с рози. Когато обаче фотографката Ерика Мартин и семейството ѝ купили къщата през 1973 г., изградили такъв.

Снимка 340760

Източник: Марк Сингър

"Семейството ми обожаваше стила на къщата", казва тя пред Bloomberg. "Но не смятам, че я смятаха за особено значима от архитектурна гледна точка - все пак за тях е била съвременна".

Родителите ѝ живяли в нея над 30 години. И през цялото това време правели дребни промени, които отдалечавали все повече къщата от оригиналния ѝ вид.

Снимка 340761

Източник: Марк Сингър

След като те починали, Мартин обяви къщата за продажба на цена 9,288 милиона долара.

Но преди да я обяви, тя намерила стари снимки на дома, а идеята да я реставрира в оригиналния ѝ вид започнала да я преследва.

Снимка 340758

Източник: Марк Сингър

Първо започнала отвън с пребоядисване в по-светъл цвят и премахнала средиземноморските плочки около басейна, като премахнала и циментовата замазка около него, а отдолу се показали оригиналния бетон с камъни.

Снимка 340757

Източник: Марк Сингър

Последвали промени и вътре: голяма част от къщата е облицована със стъкло от пода до тавана. "Оригиналната къща имаше тези красиви подови настилки от теракот в антрето, които се простираха навътре в къщата", казва Мартин. Етажът е възстановен и полиран, така че да прилича на огледало.От четири бани, "две са напълно непокътнати", казва тя, а три все още пазят оригиналните си приспособления и мивки. "Все още има малки хромирани поставки за четки за зъби, които излизат от стената", казва Мартин.

Снимка 340759

Източник: Марк Сингър

Единственият компонент, който не е възстановен в оригинален вид? Белите килими, които са били много модерни през 50-те и 60-те години на миналия век, но са твърде непрактични.

Възстановяването е отнело около осем месеца. Освен четири спални и четири бани, къщата има и отделно работно студио, както и гараж за четири автомобила. "Някои може да поискат да изградят втори етаж, но аз мисля, че така е идеално", казва още Мартин.

Снимка 340755

Източник: Марк Сингър