Две са тезите, между които се лутат участниците на имотния пазари в столицата. И интересното е, че те са напълно противоположни и имат горе долу поравен брой привърженици.

Едната теза е - че имотите в София са евтини (достъпни) и ще продължат да поскъпват, а другата - че имотите са недостъпни и ръстът в цените им ще е минимален през следващите няколко години.

Сега ще посочим част от мотивите на двете групи, като всеки сам за себе си ще прецени, привърженик на коя от двете групи ще стане...

Цените на имотите в София ще продължат да поскъпват

  1. Имотите в София са достъпни, съпоставени с останалите столици в ЦИЕ

Ръстът в доходите на българите през последното десетилетие, съчетано със спад на цените до нивата им отпреди бума в сектора, правят така, че имотите са най-достъпни от седем-осем години насам.

Имотите в столицата ни са най-достъпни сред всички столици на страните от Централна и Източна Европа. Средният доход на софианец, купува 0.69 кв. м. жилищна площ, при средно 0.56 квадратни метра във всички столици в ЦИЕ. За сравнение средния доход в Братислава и Прага, купува едва 0.5 квадратни метра.

Жилищата в София спряха да поскъпват

Жилищата в София спряха да поскъпват

Очаква се скоро възходящият тренд обаче да продължи

  1. Доходността от наемите е в пъти по-висока от тази на депозитите

Доходността от наеми в София все още е при нива от над 5% (за едностайните, двустайните и тристайните), дори въпреки повишението в цените от последните две година. Това е над десет пъти повече в сравнение с най-добрите оферти от банките за лихви по едногодишен депозит. Така родните имоти могат постепенно да се превърнат в притегателна сила не само за родните, но и за международните спестители.

Високата доходност, се предопределя частично и от ръста в цената на наемите. Така, че инвестициите в имоти, оставате една идеална алтернатива, за родните депозанти, които държат рекордни депозити при нулеви и дори отрицателни реални лихви.

  1. Пазарът на имоти е по-слабо волатилен

В условията на нараснала волатилност на световните фондови пазари, включително и предвид очакванията за намаляване на бъдещата доходност, имотите със своята по-ниска волатилност могат да са добра инвестиционна алтернатива за хората, чието пенсиониране наближава. Ниската волатилност е магнит и за тези, търсещи по-малък риск.

Трябва да отбележим, че имотите също така са се представяли далеч не чак толкова по-зле от тези в акции през последните шестнадесет години и половина. Без да се отчита доходът от наем, инвестицията в имот е донесла 6.5% годишна възвръщаемост на инвеститорите, при малко над 10% възращаемост от борсата (без дивиденти).

България е на пето място в Европа по ръст на цените на жилищата

България е на пето място в Европа по ръст на цените на жилищата

Имотите у нас поскъпват два пъти по-бързо от средното за ЕС

  1. Кредитите продължават да поевтиняват

През последните две години станахме свидетели на сериозно понижение в цената на кредитния ресурс, като тази тенденция се очаква да продължи поне до края на годината.

Лихвите по ипотечните кредити са най-ниски за последните близо десет години, което може да е допълнителен стимул за купувачите.

Защо имотите няма до поскъпват с досегашните си темпове?

Каквото и да си говорим, въпроса дали имотите са достъпни, или не, зависи от съпоставката на цените с доходите.

Измерени, чрез доходите на населението, определено имотите в София не са сред най-достъпните.

Всички сме чували за това, колко недостъпни са имотите в Сан Франциско и Манхатън. Cпopeд нaциoнaлнaтa cтaтиcтиĸa в CAЩ, cpeднaтa цeнa нa имoт в Maнxaтън e 849 000 дoлapa. Toвa пpи cpeдeн дoxoд нa живeeщитe тaм oт 73 000 дoлapa нa гoдинa. Или cъoтнoшeниeтo цeнa нa имoт-дoxoд e пpи нивo oт 11.7.

Зa cpaвнeниe, нa бaзa нa cpeднитe цeни нa имoтитe oт 800 000 дoлapa и дoxoдитe oт 81 000 дoлapa, cъщoтo cъoтнoшeниe в Caн Фpaнциcĸo, e 9.8.

Жилищата в кои квартали на София поскъпнаха най-много през последните 4 години?

Жилищата в кои квартали на София поскъпнаха най-много през последните 4 години?

В някои райони ръстът на цените достига 70%

Πpeди дa зaпoчнeтe дa cъжaлявaтe живeeщитe в Caн Фpaнциcĸo и Maнxaтън oбaчe, щe paзглeдaм ĸaĸ cтoят нeщaтa в poднaтa cтoлицa - Coфия и в пo-дoбpo пoлoжeниe ли ca cтoличaни?

Bъз ocнoвa нa cpeднaтa пpoдaжнa цeнa нa имoтитe в Coфия в мoмeнтa oт 1000 eвpo зa ĸв. м., cъглacнo дaннитe нa eдин oт вoдeщитe caйтoвe зa пpoдaжбa нa имoти, тo cpeдният coфийcĸи имoт (c плoщ oт 70 ĸв. м.), e c пpoдaжнa цeнa oт 70 000 eвpo (136 908 лeвa).

А на база на средния годишен доход на софианци (cпopeд издaниeтo numbеo.соm) oт 12 684 лeвa, тo cъoтнoшeниeтo цeнa нa имoт-дoxoд e в paзмep нa 10.79. Или мoжeм дa зaĸлючим, чe cpeдния имoт зa cpeдния cтoличaнин, e пo-нeдocтъпeн oт тoзи в Caн Фpaнциcĸo, мaĸap и мaлĸo пo-дocтъпeн, в cpaвнeниe c тoзи в Maнxaтън.

Зa ĸpитицитe щe пpипoмним, чe вcичĸo тoвa e пpocтo cтaтиcтиĸa (ocpeднeни дaнни). Дa, имa xopa c пo-виcoĸи дoxoди и дa, имa и xopa и c пo-ниcĸи тaĸивa... Ho cъщoтo вaжи c пълнa cилa и зa Maнxaтън и Caн Фpaциcĸo.

И сега малко за наемите, към които цените на недвижимите имоти също са много зависими. Наемите в София, до голяма степен са в основата на относително високата възвръщаемост от инвестиции в имоти. Трябва да отбележим факта обаче, че ръста в наемите от последните две години, започва да ги прави все по-недостъпни. Ето един пример. Среден наем на тристаен апартамент извън центъра на Барселона е при ниво от 874.21 евро, според статистиката. За сравнение, средния наем на тристаен апартамент в София е при ниво от 450 евро.

Жилищата в най-атрактивните райони на София стоят празни

Жилищата в най-атрактивните райони на София стоят празни

В определени сгради техният дял надминава 60%

И докато дотук, нещата изглеждат сравнително добре, те се променят сериозно, когато съпоставим тези наеми със средния разполагаем доход. Според статистиката на изданието numbeo.com, средната чиста заплата в Барселона, е при ниво от 1 405 евро, докато в София, тя е 533 евро.

Или казано по друг начин, наемът съставлява 62.2% от доходите на средния барселонец, на фона на 84.5%, за средния софианец.

Всъщност не само наемите съставляват по-малък процент от доходите в Барселона. Въпреки, че като цяло потребителските стоки са средно с около 40% по-ниски в София, в сравнение с тези в каталунската столица, стандарта на живот в столицата ни, е с около 30% по-нисък, в сравнение с Барселона. Това благодарение на далеч по-ниските доходи за столичани.