София, заедно с Букурещ, Влоцлав и Краков е в топ 4 на градовете в Централна и Източна Европа, които предлагат най-добро съотношение на търсенето от страна на аутсорсинг компаниите и предлагането на труд.

Българската столица остава и между населените места в региона, където фирмите от индустрията имат най-голям дял по отношение на наемането на офис площи. Това показва анализ на международната компания Colliers, специализирана в областта на недвижимите имоти.

Компаниите от аутсорсинг сектора са най-големият наемател на офис площи в София, както и в Вроцлав, Краков и Лодз през първата половина на годината. Фирмите от бранша отговарят за 60% от общия размер на усвоените такива имоти в четирите града. Според оценката на експертите наличието на кадри и добрата им техническа подготовка са основни фактори, определящи естеството на търсенето на офиси.

55 хиляди души у нас са заети в аутсорсинг сектора у нас

55 хиляди души у нас са заети в аутсорсинг сектора у нас

Индустрията показва значителен растеж през тази година

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са притегателна точка за фирмите в сферата до голяма степен заради ниската цена на труда. Покрай сериозния икономически растеж в региона обаче възнагражденията също се увеличиха значително на всичките пазари.

В доклада се посочва, че разходите на индустрията с операции региона са се увеличили през последните няколко години.

"Определено има градове, където, по данни от доклад на ABSL Полша, увеличението на възнагражденията е голямо - например над 40% в банковия сектор във Варшава и двуцифрено в други сектори. Трябва да се отбележи, обаче, че този тренд е валиден за позиции на ниво експерт", обясняват експертите от Colliers.

"Според Българска Аутсорсинг Асоциация развитието на заплатите в България през последните години е в унисон с това в други европейски държави, които предоставят подобни услуги. Нашата държава не прави изключение по отношение на ефекта от икономическия растеж върху възнагражденията. През последните години той е стабилен и България си остава една от най-атрактивните дестинации за аутсорсинг по отношение на оперативни разходи", се казва още в доклада.

Източна Европа и България в борба с Индия за един от най-бързо развиващите се сектори

Източна Европа и България в борба с Индия за един от най-бързо развиващите се сектори

Ще успеят ли държавите от Стария континент да изпреварят лидера от Азия?

От Colliers смятат, че увеличението на възнагражденията все още не представлява проблем за индустрията. "Нашето становище, базирано на мнението на нашите експерти, както и на данни на ABSL и Българска Аутсорсинг Асоциация, е че увеличението на възнагражденията е факт, но не представлява риск към момента", коментира специалистът от фирмата Марк Робинсън.

"То е следствие от характеристиките на сектора и на по-голямата комплексност и сложност на бизнеса, в резултат на напредването на технологиите. В отговор на това развитие, служителите придобиват нови умения, съответно тяхната продуктивност и добавената стойност от услугите им нарастват", допълва той.

В доклада се посочва още, че сред другите водещи фактори за аутсорсинг компаниите е наличието на обучени кадри. Според оценката на експертите работната сила и на технически подготвените служители с подходящо образование също са решаващи за развитието на индустрията.

Средната заплата в аутсорсинг сектора вече достига 2400 лева

В този сектор средната заплата е 2400 лева

Приходите в индустрията растат с 1/4 за година

Най-голямо съотношение на търсенето от страна на аутсорсинг индустрията и на предлагането на труд има в градове, като Букурещ (20%), Вроцлав (20%), Краков (19%) и София (17%). Секторът се оказва най-значимият работодател в основните градове в региона (с изключение на Будапеща и Братислава), като наема повече от 5% от завършилите университет.

Според оценката на специалистите регионът определено е конкурентноспособен за аутсорсинг индустрията в глобален аспект, особено през последните няколко години.

"В най-скорошния доклад на Световната банка, публикуван на 31-ви октомври, Полша заема 27-мо място по отношение на наличие на благоприятни условия за правене на бизнес, а България се класира на 50-та позиция сред общо 190 държави", се припомня в доклада.