Пазарът на бизнес имоти в София отбелязва рекордно деветмесечие за последните 10 години, а повече от 131 000 кв. м. са отдадени под наем за офиси, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Огромното търсене е подобно на това в предкризисната 2008 г., а сделките са с 25% повече от тези през деветмесечието на миналата година. Активността се запазва и през последното тримесечие, като се дължи основно на продължаващото разрастване на компаниите от IT сектора и центровете за споделени услуги (аутсорсинг бранша).

"Търсенето на офис площи запазва динамиката си от предходните години, като продължава интересът към по-големите квадратури. В същото време предлагането вече наваксва изоставането, на пазара излизат първокласни проекти и това допълнително стимулира наемната активност", обобщи Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

В момента има баланс между търсене и предлагане, който ще се запази и през следващите тримесечия.

През третото тримесечие няколко големи офисни проекта получиха разрешение за ползване, като добавиха общо 65 500 кв. м отдаваема площ на пазара. Новото попълнение в централната зона е City Tower, четвъртата фаза на Expo 2000 бе завършена в района на бул. "Никола Вапцаров", а BSR Building 2 отвори в района на бул. "Шипченски проход".

С проектите, които се очакват през последното тримесечие общо предлагането през 2017 г. ще се увеличи с над 100 000 кв. м. Продължават да се търсят първокласни имоти предимно от чуждестранни инвеститори.

Общото количество офис площи клас А и Б към септември е 1.7 млн. кв. м. Към момента в строеж или реконструкция са 305 000 кв. м офиси клас А и Б, което е предпоставка за стабилно предлагане през следващите години.

На наемния пазар отдаването на площи в строеж и разширенията запазват най-голям дял от сделките, а IT и BPO компаниите остават най-активни. След лекия ръст тази година наемите на първокласни офиси запазиха нивата от 13.5 евро/кв. м, но тенденцията е към плавен ръст в краткосрочен план.

Делът на свободните площи варира между 9.2 и 9.6% в различните тримесечия, като се очаква леко покачване с нарастването на предлагането.