Дания е една от най-добре развитите държави не само в Европа, но и в света. Въпреки това тя е изправена пред едно немалко препятствие – задлъжнялостта, но не тази на държавата, а на гражданите.

Дълговете на хората, теглили кредити, са достигнали средно три пъти разполагаемия им доход, което е рекорд за държавите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Този проблем обаче не е от скоро. През периода 2006 – 2008 година имотният пазар там претърпя бум, след който последва срив на цените с 20%. Тогава Дания изпадна в най-тежката рецесия за последните десетилетия.

Днес обаче цените на имотите в Копенхаген са по-високи от предишния бум. От най-голямата местна банка – Nordea, посочват, че това може да е следващият имотен балон.

Все още стойността на активите на датските домакинства е по-висока от техните дългове.

“Но цените на активите могат да паднат и твърде високите дългове може да станат много по-трудни за обслужване, особено, ако лихвите нараснат”, обясняват от финансовата институция, цитирани от Bloomberg.

“Високият нетен дълг, финансиран от кредити с променливи лихви, може да доведе до проблеми с обслужването на задълженията. Ако и цените на активите падат, коктейлът става още по-опасен”, коментира експерт от Nordea.

А такива предпоставки има и за това говори статистиката, която показва, че в момента апартаментите в Дания са със 7,4% по-скъпи от най-високата им стойност през 2006 година.

Тази година те бързо достигнаха и надхвърлиха нивата си от предкризисния период, като през последното тримесечие са скочили с 2,3% в сравнение с първото тримесечие на годината.