Недвижимите имоти в Германия поскъпват все повече - главно заради притока на чуждестранна работна ръка, но и поради активната вътрешна миграция на младите германци. И тъй като трудно намират жилища на достъпна цена, все повече семейства напускат големите градове и се преселват в предградията или на село. В резултат цените на недвижимите имоти растат не само в големите градове, но и в средните и малките населени места. Включително и в селските райони.

Назад към селото

Това са основните изводи от три нови изследвания за пазара на недвижимите имоти в Германия. Техни автори са Институтът на германската икономика, Аналитичният център на Дойче Банк и Центърът за анализи на Постбанк. Експертите от Института на германската икономика се съсредоточават върху една тенденция, каквато Германия вече е преживявала - от 1990 до 2003 година. Десетина години по-късно - през 2014-а, тази тенденция се завърна и оттогава насам набира скорост с всяка изминала година. Става дума за отлива на германци от големи градове като Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф. Тъй като големите градове растат и поскъпват все повече, новият девиз гласи: "Назад към селото". Вече четири години броят на германците, които се изнасят от големите градове, надхвърля броя на преселващите се там. В същото време обаче населението в големите градове расте непрестанно. Между 2011 и 2017 година жителите на Берлин са се увеличили с близо 290 000, а в Мюнхен населението е нараснало с 91 000 души.

Този ръст е свързан в голяма степен с притока на трудови мигранти, от които Германия спешно се нуждае заради недостига на квалифицирани кадри. Трудовите мигранти пристигат главно от страни-членки на ЕС, а с програмата "синя карта" в Германия идват и специалисти от Индия, Китай, Русия и Украйна. Според Института на германската икономика, между 2012 и 2017 година чистият приток на трудови мигранти (с отчитане на отлива) възлиза средно на 619 000 души годишно. 43 процента от всички мигранти са се заселили именно в големите градове на страната.

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Цели 44 процента от жителите искат градът да изкупи апартаментите

След училище - в големия град. След сватбата - на село.

Друг ключов фактор, който води до ръст на градското население и съответно до повишено търсене на жилищна площ, е притокът на млади хора в големите градове. "От 1990 година насам образователната и трудовата миграция сред хората на възраст между 18 и 30 години расте постоянно", констатират експертите от Института на германската икономика.

След завършване на училище все повече младежи се преселват в големите градове, за да продължат образованието си или да работят. Но след като създадат семейство, бързо установяват, че имат нужда от повече жилищна площ, което обаче е свързано с големи разходи. "До 2013 година повечето млади семейства в големите градове успяват да си намерят жилище по техен вкус. Но днес все по-малко семейства са готови да се примирят със значително по-високите разходи за живот в големия град", четем в изследването на Института на германската икономика. С други думи: скъпите жилища прогонват младите семейства от градовете.

В резултат от това развитие жилищната площ поскъпва не само в големите градове, но и далеч извън пределите им. През 2017 година цените на недвижимите имоти са нараснали в 242 териториални единици. А през 2018 е установено покачване на цените в 365 териториални единици. През миналата година жилищата в Германия са поскъпнали средно със 7,2 процента. Цените са се покачвали най-бързо в северната част на Бавария, в южната част на Тюрингия, както и в селските райони около магистралата, свързваща Берлин, Волфсбург и Хановер. А в Мюнхен цената на квадратен метър жилищна площ достигна 7 500 евро.

"Цените ще продължат да растат"

Баварската столица и занапред ще си остане градът с най-високи цени на недвижимите имоти, тъй като трудовият пазар ще продължи да се развива динамично, а жилищното строителство ще изостава от търсенето. Още повече, че в Мюнхен почти 54 процента от домакинствата се състоят от един човек.

"Благодарение на притока на мигранти и на доброто състояние на трудовия пазар, цените и наемите на германския жилищен пазар ще продължат да растат", прогнозират в изследването си експертите от Аналитичния център на Дойче Банк. Според техните изчисления, сегашният цикъл ще продължи минимум до 2022 година.

С колко поскъпнаха жилищата в различните квартали на Пловдив?

С колко поскъпнаха жилищата в различните квартали на Пловдив?

И къде в града възвръщаемостта може да достигне до 10%