Все още водещите световни политици и икономисти не са достигнали до консенсус дали глобалната икономика вече е в плен на рецесията, или това тепърва предстои. Почти всички обаче усещаме по джоба си, че времената не са леки - цените на голяма част от стоките и услугите растат осезаемо, а остава усещането, че възнагражденията ни не растат със същия темп.

Не е случайно и че според различни проучвания е минимален броят на българите, които имат достатъчно спестявания, за да посрещат разходите си при малко по-продължителна загуба на доход.

Това означава само едно - време е за затягане на колана. "Икономията е майка на мизерията" е казал народът, но това не е задължително вярно. От онлайн изданието GoBankingRates са подбрали 9 от най-сериозните "дупки" в персоналните ни финанси, които можем да запушим в общи линии безболезнено.

И вкъщи е вкусно

Традиционно разходите за храна са сред основните в домакинствата по света и у нас. Заради забързаното си всекидневие, хората в големите градове често похапват навън и, особено след избухването на пандемията, поръчват готова храна. Това със сигурност спестява време, но определено не спестява пари - а наистина рядко си даваме сметка за това.

Снимка 558678

Източник: iStock

От друга страна, да си купиш хранителните продукти от магазина и да си сготвиш вечеря или обяд за работното място означава не само ястия точно по вкуса ти, но и постигане на прилична икономия. "В зависимост от това колко често ядете в заведения и колко харчите в тях, ограничаването на тези разходи може да ви спести стотици или даже хиляди долари годишно", коментира пред GoBankingRates специалистът по планиране на личните финанси Дрю Фелц.

Трябват ли ви тези абонаменти?

Дигиталните платформи предоставят сякаш цялото съдържание на света - музика, филми, спорт, книги, игри. Всичките са изключително достъпни и на пръв поглед са без пари - по 10-20 лева на месец всяка. Проблемът е, че се натрупват. В един момент се оказва, че плащате на месец трицифрена сума за неща, които просто нямате време да ползвате.

Снимка 560565

Източник: iStock

Съветът на специалистите е да направите един внимателен оглед на всички разходи по банковата ви карта. Срещнете ли приложение, което от седмици не сте използвали или което всъщност не ви върши особена работа - прекратете абонамента. Същото важи и за фитнеси, допълнителни телевизионни канали и т.н.

Ще се изненадате как изведнъж на следващия месец ще разполагате с повече средства.

Оптимизирайте телеком услугите

В наши дни голяма част от хората събират в един договор мобилна телефония, 4/5G интернет, дигитални услуги, цифрова телевизия и оптичен интернет. Ако се оставите в грижовните ръце на консултантите на телекомите, вероятно те ще се окажат с изпълнен таргет, а вие - с доста солена месечна сметка.

Снимка 587076

Източник: iStock

Трябва да сте наясно какво ви трябва и какво - не. Нужно ли ви е нещо отвъд базовия пакет от телевизионни канали? Налага ли ви се да използвате домашния интернет за телеконференции и прехвърляне на големи файлове? Гледате ли HD/4K сериали на смартфона си? Ако отговорът на тези въпроси е "Не", то определено не ви трябва някой от най-скъпите комбинирани планове.

В общия случай това ще ви донесе икономия от стотици левове всяка година.

Развлеченията не са само с пари

Коронавирусът удари доста по класическата развлекателна индустрия - театри, кина, концерти. След отмяната на противоепидемичните мерки всички сме "жадни" за култура, но междувременно билетите за вход по ред икономически причини вече далеч не са на старите цени.

Както отбелязва друг експерт - Холи Гари от First Horizon Bank, в случая е важно да не оставяме душата да гладува за сметка на стомаха. Посещавайте големите събития, които си заслужават, но и отделяйте повече време за социализация извън топ клубовете.

Застраховайте се, но внимателно

При всяко положение е по-добре да застраховате дома и автомобила си - размерът на годишната премия почти винаги е много по-малък от стойността на един непредвиден ремонт. В същото време, застрахователните компании са много, а предлаганите от тях продукти - още повече. Важно е да изберете най-добрата оферта.

Най-странните застраховки, предлагани у нас

Най-странните застраховки, предлагани у нас

В тях се включват такива на кучета, велосипеди и дори очила

Съветът на Дрю Фелц е да използвате услугите на независим брокер, но и да четете внимателно какво избирате - не си струва да жертвате от обхвата на покритието, само и само за да постигнете малко по-ниска цена.

Поддръжка днес или ремонт утре

Каквато и застраховка да изберете, винаги ще има разходите, които ще излязат от вашия джоб. Когато става дума за дома, има рутинни и не чак толкова скъпи процедури, които намаляват риска от авария, която ще ви излезе "златна".

Снимка 489076

Източник: iStock

Например - всяка година организирайте профилактика на климатиците си, а на две - проверявайте цялата си ВиК система за даже най-малки течове, реагирайте още при първите признаци на проблеми. Няколко уикенда ангажираност годишно и невисока трицифрена сума ще ви спестят много нерви и още повече разходи, които идват в комплект с всяка "беля".

Ограничете кредитните карти и потребителските кредити

Все още има много хора, които не разбират кредитните карти. Те са много полезен инструмент, но трябва да се обслужват редовно и да се използват разумно, за да не се превърнат дълговете по тях в непосилно бреме.

5 причини да започнете да използвате кредитна карта

5 причини да започнете да използвате кредитна карта

И една банка, която ги обединява

Имате ли въобще нужда от такава карта? Най-добрите условия на пазара ли използвате? Помагате ли си чрез възможностите за кешбек? Това са само няколко въпроса, които трябва да си отговорите.

Добре е да помислите и за възможност за обединяване на задължения - от карти, потребителски кредити и т.н. Така ще спестите от таксите за обслужване, които често са доста високи.

Спрете малките импулсивни покупки

Това е може би най-трудното. "Какво пък толкова - това са едни дъвки", "Айде, де, все едно от тези слушалки ще фалирам", "Нищо няма да ми стане, ако си купя тази игра". Да, всяко едно от тези съждения е само по себе си вярно - говорим за малки суми. Но тези малки суми се трупат.

Прегледайте историята на вашите разходи през месеца и сметнете колко пари сте дали общо за импулсивни покупки, всяка от които "нищо не струва" като пари. Да, сумата е доста голяма.

Икономии зад волана

Състезателният маниер на каране е любим компенсаторен механизъм за поколения отрудени и угнетени българи. Освен, че способства за това всяка година по пътищата ни да загиват стотици хора, агресивното шофиране е с много тежки последици и за джоба.

Снимка 414891

Източник: iStock

По-малко износване на автомобила и много по-добра икономия можете да постигнете просто с малко по-спокоен стил зад волана. Освен това си струва да следите цените на горивата и да съобразявате избора си на бензиностанция с тях. Тук отново говорим за баланс - обикновено съмнително ниската цена на колонката означава измама с количеството или компромис с качеството. И в двата случая много евтиното може ви струва скъпо.