Предстои ви пенсиониране? Най-вероятно искате да поддържате нормален, а защо не и висок стандарт на живот.

И докато за всеки човек, това включва различна сума, с която да разполага и да покрива своите разходи, има определени фактори, въздействащи негативно на всички. Сега ще разгледам някои основни такива.

Изследвания сочат, че в развитите страни, от 500 души започващи професионалната си кариера на 25 години, при достигане на 65-годишна възраст са налице следните постижения:

1 е станал милионер

24 са станали заможни

25 трябва да работят, за да живеят

180 са починали

270 са зависими от други хора

Една от основните причини зад статистиката е че покупателната сила на хората драстично намалява в момента, в който те спрат да работят. Причините това да се случва са много, но основните са три:

1. Инфлацията

Всички знаем, че инфлацията изяжда спестяванията, но рядко се замисляме за дългосрочните последици от нея. При дълъг период от време обаче, заради ефекта на капитализиране, влиянието на инфлацията е изключително силно.

Инфлацията е феномен, който се наблюдава и в България. Всъщност, през май на тази година, инфлацията у нас е в размер на 2.6% и уверено върви към психологическата граница от 3%.

А това е над целите на страните от еврозоната и САЩ, за инфлация от 2%, която се приема за здравословна за икономиката.

Трябва да отбележим, че подобна инфлация от 3% у нас, се случва при нива на основен лихвен процент от близо нула. Тоест инфлацията в страната ни е много вероятно да има изключително негативни ефекти върху икономиката и покупателната способност на домакинствата. Казано по друг начин - върху стандарта ни на живот.

Логично, пред спестителите, в банките, се появява въпроса - "Как да защитя спестяванията си от инфлацията". Защото последната, на практика намалява покупателната сила на спестените им средства. И напълно логично - най-добрата защита от инфлация, дават финансовите пазари...

С колко ще намалеят спестяванията ви?

При залагане на инфлация от 3% в дългосрочен план, парите ви ще загубят половината от покупателната си способност, при това само след 24 години. Над три-четвърти пък, ще загубят от стойността си спестяванията ви след 40 години. Тоест Вашите 10 000 лева (спестявания), ще купуват, това което купуват в момента около 6 000 лева, ако средствата ви са в банков депозит с лихва от 1% на година.

За пагубното въздействие на инфлацията върху спестяванията на домакинствата, можем да се обърнем и към водещата световна икономика - щатската. За период от над 50 години, инфлацията в САЩ е била такава, че 1000 долара днес купуват толкова продукти и услуги, колкото са купували 100 долара през 1950-та година

2. Потребяваме, вместо да инвестираме

Втората причина за загуба на покупателна сила е, че повечето хора избират да потребяват вместо да инвестират. Голяма част от младите хора така и не започват да инвестират с мотива, че изплащат ипотечен кредит. Кредитите обаче са взети за покупката на някаква вещ (дори и тя да е жилище), която в крайна сметка се явява пасив за нас.

Няма как да не отбележим и факта, че често хвърляме пари на вятъра. Когато правите някои от споменатите неща обаче, винаги помнете, че всеки лев който изхарчите всъщност не е спестен. Нещо повече, не е инвестиран... Защото при инвестирането, благодарение на фактора сложна лихва, този лев ще се увеличава и умножава с годините. Колкото повече левчета спестите и колкото по-дълго ги капитализирате, толкова по-добре за "вашето бъдещо АЗ".

3. Спестяваме в грешни инструменти

Третата причина, която ни обрича на нисък стандарт на живот в бъдеще е, че дори когато спестяваме, обикновено го правим основно в банкови депозити и недвижими имоти. Депозитите обаче рядко дават доходност над инфлацията в дългосрочен период, същото важи и за недвижимите имоти.

Акциите са доказали, че в дългосрочен план, са били най-добрата защита от инфлация, поне когато става въпрос за исторически план.

За последните 20 години широкият щатски индекс, е донесъл на инвеститорите среден доход от 8%, а за последните 50 години - близо 10%. При това с вземане в предвид на всички кризи.

Ключовата дума, когато говорим за инвестиране обаче, трябва да се повтори отново - "дългосрочно"!

Tpябвa дa глeдaтe нe ĸъм мoмeнтнoтo пpeдcтaвянe нa пaзapитe, a ĸъм дългocpoчнoтo. Зaщoтo aĸo cлeдвaтe cтpaтeгиятa нa "дoлapoвo или лeвoвo ycpeднявaнe", тoecт не дa инвecтиpaтe вcичĸo нaвeднъж, а да правите това във времето и на части, то намалявате шансовете си да уцелите възможно най-лошия момент за инвестиране в акции.

Πo тoзи нaчин, дopи и дa стартирате в тeopeтичнo нaй-лoшия мoмeнт зa пaзapитe, тoвa нямa дa e фaтaлнo, зaщoтo щe пpoдължитe пepиoдичнo дa нacoчвaтe cpeдcтвa ĸъм пaзapa, и пo тoзи нaчин дa "ocpeднявaтe" цeнaтa.

Haпpимep, дa ĸaжeм cтe инвecтиpaли в щaтcĸи aĸции пpeз 2008-мa гoдинa. B дaдeн мoмeнт, cтe щeли дa изгyбитe пoлoвинaтa cи пapи. Aĸo инвecтиpaтe в нaй-xyбaвaтa гoдинa oт вcичĸи, тo нaй-вepoятнo cтe мoжeли дa изĸapaтe 40%.

Aĸo yвeличитe пepиoдa обаче - до 20 гoдини, тo вeчe зaпoчвaтe дa миcлитe дългocpoчнo. Oĸaзвa ce, чe ĸoгaтo миcлитe дългocpoчнo, бeз знaчeниe ĸoй мoмeнт щe xвaнeтe cлyчaйнo, щe oтĸpиeтe, чe нaй-лoшитe 20 гoдини ca нocили възвpaщaeмocт oт близo 8% вcяĸa гoдинa! А това е далеч над доходността по депозитите, дори и да вземете в предвид периода в България с най-високи лихви.

Haй-дoбpитe 20 гoдини, ĸoитo eдвa ли щe имaтe ĸъcмeт дa yцeлитe, биxa ви ноcили cpeднa гoдишнa дoxoднocт oт 18%. Caми cи дaвaтe cмeтĸa, чe пpи пo-гoлям пepиoд, шaнcът дa cбъpĸaтe намалява сериозно.

Какви са трите прости решения, които може всеки един от вас да направи?

1. Вземете решение, че независимо от това, че парите постоянно не ви стигат (колкото повече получавате като доход, толкова повече няма да ви стигат!), първо ще платите на себе си, т.е. ще инвестирате, а след това ще плащате за данъци, за кредити и за покупка на вещи, които често пъти не използвате.

2. Дефинирайте какво е за вас финансова независимост.

Повечето хора дори нямат цел за това какво искат да постигнат и не знаят сумата пари, с които искат да разполагат когато се пенсионират. В зависимост от останалите ви цели, сумата, която ви е необходима за да запазите текущия си стандарт на живот, може и да не е толкова голяма. Така че: дефинирайте какво е за вас да сте финансово независими и опишете какво ще бъде, ако сте постигнали това.

3. Помислете какво трябва да предприемете, за да се случи това, което сте дефинирали в точка 2.