1. Спестяването на пари е проблем за много хора по света - и то не само за тези, които получават ниски доходи. Един 28-годишен американец обаче е успял да натрупа $256 444 към юли т.г. и очаква да може да се пенсионира спокойно на възраст от едва 37 години.

Каква е тайната му?

Блогърът, който пише под псевдонима Шон, успява да пести по 60 процента от заплатата му, която е размер на $80 хил. годишно. Пред CNBC той посочва, че най-важната първа стъпка към пестенето е да започнем да следим къде отиват парите ни. Това може стане чрез многобройните приложения за телефони, които се предлага в "магазините" на iPhone и Android.

По-важното обаче е съвсем друго: трябва да променим нагласата си. "Отървете се от идеята, че трябва да правите всичко, което правят и другите", съветва той.

Запитайте се защо харчите парите си за нещата, за които го правите. И се уверете, че давате част от заплатата си само за неща, които ви правят щастливи, а не са просто вид социална норма. С други думи: нямате нужда от нова кола, само защото съседът ви си е купил.Разбира се, лесно е да се каже и доста по-трудно да се направи - особено в днешния свят, в който прекарваме толкова много време в социалните мрежи, където всеки се хвали с новите си придобивки и пътувания.

Изследване показва, че социалните мрежи могат да имат голямо въздействие върху начина, по който харчим парите си, особени при по-младите хора. 90% от милениалите казват, че социалните мрежи ги карат да се сравняват с лайфстайла на своите приятели. В крайна сметка, резултатът е, че 57% са похарчили пари, които не са искали да харчат. И нещо по-лошо: около 40% са задлъжнели, само за да могат да поддържат начина на живот на свои приятели.

4 eфективни начина да спестите пари

4 eфективни начина да спестите пари

Разумно харчене, но и не само