Най-скъпият за живеене град в Русия - като се имат предвид цените на 264 стоки и услуги за населението - се оказа не Москва, а градчето Анадир, което е административен център на Чукотка и е най-източният град на Русия. Това сочат данните на статистическата служба на Русия "Росстат" за 2021 г., съобщи РБК. Стоките и услугите в Анадир струват с 57% повече, отколкото е средната им стойност за цяла Русия.

Малко по-малко като цяло струват потребителските стоки и услуги в Камчатка и Якутия, показва статистиката, като се уточнява, че отдалечените райони на Далечния изток традиционно са сред най-скъпите за живеене в Русия.

Москва се оказа след първите 10 градове в Русия, като се имат предвид цените на основните потребителски стоки и услуги. Ако се приеме за "1" средната цена на потребителските стоки и услуги в Русия, то индексът за Москва е 1,28. А Санкт Петербург влиза едва в четвъртата десетка на най-скъпите за живеене градове в Русия.

От друга страна, най-евтините стоки и услуги за населението, са в Назран и някои други градове на Ингушетия, както и в Чувашкия град Канаш, населени места на Мордовия и Саратовска област. Назран има индекс на разходите за живот от 0,75, което означава, че там стоките и услугите са с 25% по-евтини от средните за страната.

От данните на "Росстат" следва, че в "най-скъпият" град Анадир, цените на стоките и услугите са около два пъти по-високи, отколкото в "най-евтиния" град Назран.

Като правило, в "най-скъпите" градове на Русия заплатите също са сред най-високите в страната. Например, през октомври 2021 г. средната месечна заплата в Чукотка е 123 хил. рубли (около 1680 долара), тоест 2,2 пъти повече от средната заплата за Русия. В Якутия заплатите са с 44% по-високи от средните за Русия.

Но пък средният доход на жител на Москва през третото тримесечие на 2021 г. ще му позволи да закупи 3,4 "фиксирани набора" от потребителски стоки и услуги, следва от данните на "Росстат". Докато в Якутия, със средният доход на глава от населението, може да се закупи само 2,1 "фиксирани набора" стоки и услуги.